Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novosađani će biti snimani i na pijacama? "Tržnica" nabavila opremu

JKP "Tržnica" nabavila je kamere sa softverom za prepoznavanje lica koji bi imao i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade fotografija osoba koje posećuju novosadske pijace, saznaje 021.rs.

Izvor: 021.rs Novi Sad
Podeli
Ilustracija: BGStock72/Shutterstock
Ilustracija: BGStock72/Shutterstock

"Tržnica" je 4. oktobra završila tender za nabavku i ugradnju sistema video nadzora za Futošku, Limansku i Najlon pijacu, gde je posao pripao jedinom ponuđaču, firmi "Neo inženjering", po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om.

"Pametna funkcija prepoznavanja lica i upoređivanje snimljenog lica sa licima iz prethodno pohranjene baze podataka (kapacitet baze lica najmanje 10.000 fotografija, u slučaju automatskog prepoznavanja lica automatski se aktivira alarm i prenosi informacija o tome dežurnom licu). Pametne funkcije: detekcija prelaska preko linije definisane u slici, detekcija ulaska u određeno polje u slici, detekcija napuštenih objekata u slici, detekcija pomeranja određenih objekata u slici, detekcija lica i detekcija nagle promene scene", stoji u specifikaciji kamera koje je "Tržnica" kupila za navedene tri pijace.

Dodaje se da se skladištenje podataka o pročitanim registarskim tablicama automobila vrši u SQL bazi podataka, mogućnost kreiranja različitih lista registarskih tablica (VIP lista, crna lista, bela lista, i dr), automatsko upozoravanje dežurnog operatera ukoliko kamere za prepoznavanje tablica detektuju tablicu sa određene, prethodno definisane liste tablica, automatsko upozoravanje dežurnog operatera zvučnim i grafičkim signalnom (pop-up prozor) ukoliko kamere za prepoznavanje lica detektuju lice iz određene, prethodno definisane baze podataka (fotografija lica), automatsko upozoravnje dežurnog operatera zvučnim i grafičkim signalnom (pop-up prozor) ukoliko kamere uoče prethodno zadatu, određenu vrstu vozila koje ulazi u prostor udaljene lokacije (putnički automobil, kombi, kamion, motocikl, poljoprivredna mašina i dr.).

U JKP "Tržnica" za 021.rs su potvrdili da su nabavili spornu opremu, ali da se neće koristiti dok se ne steknu zakonski okviri.

"Prema specifikaciji opreme iz pomenute nabavke, postoji tehnička karakteristika sistema, ali neće biti iskorišćena dok se za to ne steknu zakonski okviri. Funkcija prepoznavanja vozila, odnosno registarskih tablica na vozilima planira se da se koristi samo na pijacama gde postoje kolski ulazi/izlazi, a u cilju evidencije vozila koja ulaze, odnosno izlaze iz kruga pijace. U svom poslovanju Tržnica poštuje odredbe Zakona o privatnom obezbeđenju, posebno u delu o tehničkoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Naglašavamo, predviđenim sistemom za video obezbeđenje se neće ni na koji način prikupljati, samim tim ni skladištiti nikakvi lični podaci, fotografije, snimci i sličan materijal o posetiocima pijaca. Sistem nije namenjen za prikupljanje podataka o ličnosti, niti postoji mogućnost da se ovakvim sistemom to vrši, te neće biti potrebe za uklanjanjem kamera i softvera. Važno je pomenuti i činjenicu da Tržnica ima izrađen Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja donet 2020. godine, u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, koji se menja u skladu sa zakonskim rešenjima, kao i pre primene ovih tehničkih karakteristika video nadzora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova", navode u ovom javnom preduzeću.

Oni su dodali i da su snimci koji su već pravljeni postojećim kamerama dostavljani MUP-u kada je bilo potrebno, tako da će to biti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.