Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Ko zagađuje Novi Sad? VIDEO

Kako je utvrdio Institut za javno zdravlje Vojvodine, na više mesta u Novom Sadu prekoračena je količina benzopirena u česticama PM10.

Izvor: B92, TV Prva Novi Sad
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

Karcinogene čestice nastale kao posledica nepotpunog sagorevanja goriva, najčešći su aerozagađivač u Novom Sadu. Na dva merna mesta zabeležen je prekomeran broj dana u kojima je prekoračena propisana granična vrednost koncetracije PM10 čestica bila veća od dozvoljenih 35 puta u jednoj kalendarskoj godini.

"Moramo uzeti u obzir da imamo izuzetno lošu automobilsku flotu, znači to su automobili prosečne starosti i preko 15,16 godina, uglavnom bez ugrađenog katalizatora ili katalizatora koji nije u funkciji. Znači, dizel automobili koji prilikom nepotpunog sagorevanja emituju te čestice", kaže za Prvu TV prof. dr Dragan Adamović, Departman za inženjering i zaštitu životne sredine na Fakuletetu tehničkih nauka

PM10 čestice su izuzetno opasne po zdravlje čoveka, izazivaju bolesti pluća, srca i krvnih sudova. Ipak, daleko je opasnije ono što se lepi na te čestice, kao polutanti nepotpunog sagorevanja. Njih je moguće oučiti u vazduhu samo uz pomoć detaljnih i posebnih analiza.

Novosađani, pak, primećuju da sve gušći saobraćaj utiče i na kvalitet njihovog vazduha.

Pretpostavka je da se na godišnjem nivou u Novom Sadu izda novih 8.000 registracionih tablica. Naravno, to ne znači osam hiljada novih automobila svake godine u gradu, već uglavnom automobila koji su polovni i stari preko 10 godina. Ipak, stručnjake raduje činjenica da bi uskoro mogao da se primenjuje i novi pravilnik prilikom tehničkih pregleda, po kome bi se povelo mnogo više pažnje o emisiji štetnih gasova.

"Ne možemo ići do u nedogled sa ovim. Jednostavno zagađen vazduh je jedan tihi ubica", kaže Adamović.

Leti saobraćaj, a zimi individualna ložišta u kombinaciji sa nepovoljnim vazdušnim pritiskom, po nepisanom pravilu svrstavaju gradove u Srbiji među najzagađenije na svetu. Dokle ćemo izdržati, zavisiće isključivo od nas samih i naših navika.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.