Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Delegacija Crne Gore posetila Novi Sad

Predstavnici parlamentarne većine u Crnoj Gori, lokalnih vlasti Herceg Novog i crnogorske privrede, odnosno preduzeća ''Morsko dobro'' sastali su se danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem u Gradskoj kući. Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da su predstavnici demokratskog fronta koji se zalažu za što bolje odnose između dve države veliki prijatelji Novog Sada i Srbije.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

"Razgovaraćemo o tome kako da unapredimo saradnju na lokalnom nivou, sa Herceg Novim, ali i sa drugim primorskim gradovima. Tema će biti i Evropska prestonica kulture za 2028. godinu, s obzirom na to da će se za tu titulu Budva i gradovi Boke Кotorske prijaviti kao jedinstven kandidat. Želja nam je da se svi zajedno što pre izborimo sa pandemijom, da ljudi mogu da putuju i da ova turistička sezona ne propadne. Pozivam Novosađane da posete Herceg Novi, grad sa kojim nas vezuje mnogo toga lepog, između ostalog i Festival mimoze koji je bio tradicija u Novom Sadu. Namera nam je da pospešimo i intenziviramo saradnju na nivou turističkih organizacija. Ne dovodeći u pitanje integritet ni jedne države, mi vodimo računa o svojim sunarodnicima i pomažemo onima kojima nije problem da kažu da govore srpskim jezikom i da se osećaju kao deo Srpske pravoslavne crkve, a poštujemo sve države u kojima naš narod živi", istakao je Miloš Vučević.

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

U ime gostujuće delegacije obratila se poslanica Simonida Кordić naglasivši da je njihova poseta potvrda suštinski dobrih i bratskih odnosa građana dveju država, bez obira na, kako je rekla, politička skretanja koja su delom pokušavala da naruše te odonse.

"U Crnoj Gori je dominantan turizam koji na najneoposredniji način pravi osnov za građenje direktnih veza naših sugrađana. Mi smo i u najtežim vremenima mogli da se oslonimo na drage goste iz Vojvodine i Srbije, pa ih pozivam da nas posete i ove godine. Svesni smo posledica Кovid krize i osiguraćemo bezbedne zdravstvene uslove, a u Crnoj Gori je počela masovna vakcinacija što će doprineti stabilnijem ambijentu. Političke promene u Crnoj Gori su od velikog značaja za saradnju sa Srbijom i Vojvodinom. Vojvodina, kao jedan od najznačajnijih regionalnih proizvođača u poljoprivredi, veliki deo proizvoda plasira u Crnu Goru, a apsorpcija tog izvoza bolje teče korz jačanje turizma ", istakla je Simonida Кordić. Ona je takođe ocenila da je od velikog zajedničkog interesa kulturna saradnja čiji razvoj doprinosi ukupnom napretku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.