Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Dečjoj bolnici u Novom Sadu doniran inkubator

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Foto: Darja Balšić
Foto: Darja Balšić

Jedan od četiri inkubatora, koja UNICEF dodeljuje zdravstvenim ustanovama u Srbiji, uručen je danas Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Direktorka Instituta Jelena Antić primila je u ime Dečije bolnice inkubator i zahvalila UNICEF-u na donaciji, ističući da je dosadašnja saradnja izuzetno dobra.

Podsetila je da je prethodne godine UNICEF ovoj bolnici donirao neonatalni respirator koji je značajno doprineo da se kapaciteti bolnice poboljšaju.

"Osim pomoći u opremi, od UNICEF-a dobijamo i stručnu pomoć gde eminentni stručnjaci obučavaju naše profesionalce. Do sada smo imali dobrog partnera u UNICEF-u, veoma smo srećni zbog toga i nadamo se da će se tako i nastaviti", istakla je Antić.

Prevremeno rođene bebe se bore za svoj život od dolaska na svet i zato je važno da modernizujemo jedinice za neonatalnu negu pomoću adekvatne medicinske opreme, rekla je direktorka UNICEF-a Srbija Dejana Kostadinova.

"Nijedna mašina ne može da zameni ljubav i toplotu dodira majke i oca i njihove kože uz bebinu kožu. To je od suštinskog značaja za uspostavljanje emocionalne veze i za preživljavanje te dece i to je izuzetno važno čak i u doba pandemije i važno je da bolnice omoguće blizak i stalni kontakt između roditelja i novorođenčadi", ukazala je Kostadinova.

UNICEF-ova podrška neonatalnim jedinicama u Srbiji je do sada premašila 37 miliona dinara, a samo kroz ovu trenutnu kampanju prikupljeno je 10 miliona dinara.

"Kroz ta sredstva je omogućena nabavka četiri inkubatora, dva stola za reanimaciju i jednog sistema za termoregulaciju za četiri neonatalne jedinice u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu", navela je Kostadinova.

Foto: Deposiphotos/sudok1
Foto: Deposiphotos/sudok1

Državni sekretar ministarstva zdravlja Ferenc Vicko istakao je da su UNICEF i Ministarstvo zdravlja značajni partneri u mnogobrojnim oblastima duži niz godina.

"Nama je važno zdravlje naše dece i to nam je jedan od glavnih prioriteta, a UNICEF je i prošle i ove godine pomogao u razvoju perinatalne i neonatalne zdravstvene zaštite. Prošle godine smo od UNICEF-a dobili 12 neonatalnih respiratora, ove godine UNICEF donira četiri inkubatora. UNICEF je veoma pouzdan partner Ministarstva zdravlja i ovom prilikom im se na tome i zahvaljujem", rekao je Vicko.

Naveo je da samo na ovaj način, zajedničkim snagama, možemo postiće cilj da bebe u startu svog života imaju najbolje moguće uslove za to.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković potvrdio je da saradnja institucija Republike Srbije sa UNICEF-om traje dugo i uspešno, te da tome svedoče brojni realizovani projekti koji se odnose na zdravstvenu zaštitu dece, prenosi Radio televizija Vojvodine.

"Jedan od tih brojnih projekata koji se radi u prethodnim godinama je upravo i ono čemu danas prisustvujemo. Jedna od brojnih donacija i akcija koje UNICEF radi, u saradnji sa plemenitim ljudima koji prepoznaju šta je primarni cilj razvoja i budućnosti i naše zemlje, a i celog sveta - to je briga i nega za naše najmlađe", naveo je Gojković.

On je najavio i nove projekte Srbije i UNICEF-a koji se tiču imunizacije dece.

"Planiramo u narednom periodu brojne nove akcije u vezi sa onim što je trenutno najveći problem, a to je imunizacija odnosno pravilan odgovor i institucija i vaninstitucionalnih organizacija za aktivnu imunizaciju dece jer to je ne samo naš problem, to je problem celog sveta", ukazao je Gojković.

Izrazio je nadu da će u procesu podizanja svesti roditelja i građana o važnosti imunizacije imati podršku UNICEF-a.

Vlasnik firmi koje su donirale novac za kupovinu ovog inkubatora, Goran Janković, rekao je da se za ovaj potez odlučio jer je pre svega roditelj tri ćerke.

On je rekao da su prošle godine odlučili da novac, umesto za reklamne svrhe, doniraju preko UNICEF-a.

"Ovo je jedan mali gest i dar koji će, siguran sam, mnogima doneti mnogo zadovoljstva i sreće. Želeo bih da kažem da će ubuduće moje kompanije podržavati akcije UNICEF-a kad god je to moguće", poručio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.