Novi Pazar - Politika - B92 Lokal

Prva zvanična poseta ambasadora BiH Novom Pazaru; otvaranje konzulata moguće i do kraja godine

Ambasadorka Bosne i Hercegovine (BIH) u Srbiji Aida Smajić ocenila je danas da će otvaranje generalnog konzulata njene zemlje u Novom Pazaru doprineti unapređenju odnosa između dve države, prenosi Radio sto plus.

Izvor: Radio Sto plus Novi Pazar
Podeli
Foto: Shutterstock/Red in
Foto: Shutterstock/Red in

Ona je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem rekla da su međudržavni odnosi dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje.

“Otvaranje konzulata je i dobra prilika da se Bošnjaci iz ovog grada povežu sa Bošnjacima u BIH. Kao što znate, Vlada Srbije je dala saglasnost za otvaranje konzulata, nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtev, a mi smatramo da je to dobra politička odluka i pozdravljamo je“, rekla je Smajićeva.

Ona veruje da će konzulat u ovom gradu biti otvoren do kraja ove godine, a da joj nisu poznati detalji o tome koliko će biti zaposlenih i koga će predsedništvo imenovati za konzula.

Gradonačelnik Biševac rekao je da će otvaranje ovog diplomatskog predstavništva biti od velikog značaja za same građane i brže rešavanje administrativno- pravnih poslova.

“Značaj otvaranja konzulata je višestruk, kako za dve države, tako i za same građane. Doprineće institucionalnoj povezanosti i povećanju saradnje u privrednoj, kulturnoj i svim drugim oblastima“, rekao je Biševac.

On je istakao da će pored konzulata BIH, u ovom gradu uskoro biti otvoreno i diplomatsko predstavništvo Turske.

Ovo je prva zvanična poseta jednog ambasadora Bosne i Hercegovine Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.