Novi Pazar - Ekonomija - B92 Lokal

Raspisan tender; investicija vredna dva miliona evra, a izvođač poznat do 15. januara

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije raspisalo je tender za izgradnju toplovodne mreže koja će povezati novu toplanu na biomasu, u krugu bivšeg tekstilnog kombinata Raška, sa postojećom toplovodnom mrežom u Novom Pazaru.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, selensergen
Ilustracija: Depositphotos, selensergen

Direktor Gradske toplane Vladimir Marinković rekao je radiju Sto plus da je tenderom predviđena izgradnja oko 1.800 metara toplovoda, od nove toplane do postojeće u Ulici Mehmeda Alibašića, kao i rekonstrukcija 700 metara stare mreže.

"Radi se o investiciji vrednoj oko dva miliona evra, a izvođač radova će biti poznat do 15. januara. Kada se steknu uslovi krenuće se sa radovima koji bi, kako je ugovorom definisano, trebalo da budu završeni do 15. oktobra i nove grejne sezone", kazao je Marinković.

On je istakao da je ranije ove godine sa austrijskom kompanijom Urbas potpisan ugovor za izgradnju nove toplane, kao i da će nakon pripremnih radova, koji su u toku, krajem ove ili početkom sledeće godine početi i glavni građevinski radovi.

"Višestruka je korist od puštanja u rad nove toplane. Biće smanjenjo zagađenja vazduha jer će, umesto mazuta, koristiti biomasu, a i korisnici će imati celodnevno grejanje, bez prekida", izjavio je Marinković.

Ranije je najavljeno da će izgradnjom nove toplane biti više nego dupliran kapacitet za daljinsko grejanje stambenog i poslovnog prostora u Novom Pazaru, sa sadašnjih 100.000 na 240.000 kvadrata.

Projekat izgradnje nove toplane i toplovodne mreže u vrednosti je oko sedam miliona evra, od kojih su 16 odsto bespovratna sredstva, dok je ostatak kredit uzet na 20 godina, uz kamatnu stopu od jedan odsto. Kredit će vraćati Gradska toplana, a prema rečima Marinkovića, sredstva za otplatu biće obezbeđena uštedom ostvarenom u razlici između cena mazuta i biomase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.