Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Novopazarci u strahu zbog dalekovoda nasred ulice: Šta kažu nadležni? VIDEO

U rubrici 150 rešenja na TV Prva danas se govorilo o višegodišnjim mukama žitelja naselja Šestovo u Novom Pazaru.

Izvor: B92, TV Prva Novi Pazar
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Oni su od redakcije 150 rešenja zatražili da pokuša da dođe do odgovora nadležnih da li će i kada biti premešten dalekovod koji se nalazi na samoj ulici, tek nekoliko metara od stambenih objekata.

Zbog ovog dalekovoda, stanovnici tog novopazarskog naselja svakodnevno strepe jer, kako kažu, nije svejedno živeti pod visokim naponom.

"Imamo svakodnevni strah da se ne desi nesreća", objašnjava meštanin Milorad Pajović.

Čelični stub su meštani nasledili još davne 1983. godine, kada su počeli da se doseljavaju. Kuće su gradili, kažu, uz plaćene komunalije i dozvole i obećanje da će on vrlo brzo biti uklonjen.

Iz Elektrodistribucije Srbije su za TV Prva rekli da bi rešenje ovog problema moglo da se desi tokom naredne godine i da će se uklanjanje stuba naći u njihovom planu i programu, međutim nisu mogli da preciziraju vreme. Evo detalja odgovora koje je TV Prva dobila iz Elektrodistribucije Srbije:

"Spomenuti stubovi u Novom Pazaru izgrađeni su mnogo pre saobraćajnica, odnosno te saobraćajnice su naknadno izgrađene oko stubova i zbog toga se oni sada nalaze na sredini ulice. Naglašavamo da je pomenuti nadzemni vod izgrađen pre više decenija kada na tom terenu nije bilo ni puteva niti drugih objekata. Prilikom izgradnje objekata i puteva nisu poštovane odredbe Pravilnika o tehničkim normativima za izgradnju nadzemnih elektroenergetskih vodova nazivnog napona od 1 KV do 400 KV.

Elektrodistribucija Novi Pazar ima u planu kabliranje svih nadzemnih dalekovoda koji su izgrađeni u užem gradskom području (odnosno njihovo premeštanje u podzemne kablove). Predmetni dalekovod će biti uvršten u Plan investicija i rekonstrukcija za narednu godinu. Treba uzeti u obzir činjenicu da imamo veliki broj nadzemnih vodova koji bi trebalo da budu kablirani odnosno premešteni u podzemne vodove, a ceo postupak (izrada investiciono-tehničke dokumentacije, dobijanje dozvole za izvođenje radova i izvođenje radova) može da potraje izvesno vreme, tako da nije moguće tačno predvideti kada će pomenuti problem biti rešen."

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.