Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Niški region četvrti po spoljnotrgovinskoj razmeni u Srbiji

Iako industrijska proizvodnja na području Regionalne privredne komore Niš beleži pad, korona do sad, još uvek nije ostavila dublji trag, tvrde stručnjaci.

Izvor: Belami Niš
Podeli
Foto: Depositphotos/stoyanh
Foto: Depositphotos/stoyanh

"Spoljnotrgovinska razmena u prošloj godini na teritoriji Regionalne Privredne Komore Niš bila je 2.61 milijardu evra, što je za 3,8 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Po ukupnom iznosu spoljnotrgovinske razmene u Srbiji, Niški region je na četvrtom mestu iza Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice. U doba korone, najveći rast beleži metalska proizvodnja“, kaže za Televiziju Belami, pomoćnik direktora Regionalne Privredne Komore Niš i koordinator sektora industrije Saša Matejić.

Ovo područje dobre rezultate posebno je ostvarilo u spoljnotrgovinskoj razmeni. Prošle godine izvezeno je robe u vrednosti od 1,58 milijardi evra, što je 0,7 posto manje u odnosu na 2019. U istom periodu uvezena je roba vrednosti 1,03 milijarde evra,što je smanjenje za 8,2 u odnosu na 2019.

Tako je u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren suficit od 553,9 miliona evra,što je povećanje od 17 posto. Neke industijske grane doživele su pomak,dok su druge doživele pad.

U spoljnotrgovinskoj razmeni fabrika i preduzeća sa ovog područja, najveće učešće od 60 posto pripada zemljama EU,medju kojima su najznačajniji Nemačka,Italija Austrija,Francuska,Poljska,potom Alžir,Ruska Federacija Kina i Turska. Najviše su izvozene pneumatske gume,izolovana žica, kablovi, električni provodnici, preradjeni duvan,cigarete,elektromotori,električni generatori i sedišta, a uvožen duvan, takođe izolovana žica i kablovi i sintetički kaučuk.

Ono što je takodje uticalo na to da se proizvodnja na području RPK Niš održi na solidnom nivou jeste i to što su kompanije u prvom kvartalu prošle godine imale značajan broj narudžbi iz inostranstva, kaže Matejić.

On očekuje da će do leta pandemija biti stabilizovna i da će industrijska proizvodnja ovog, ali i Pirotskog i Topličkog okruga početi da raste, tempom planiranim za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.