Niš - Ekonomija - B92 Lokal

"Niš će postati saobraćajni centar juga Srbije i cele jugoistočne Evrope"; "Nećemo zaustaviti investicije"

"Niš će za nekoliko godina postati saobraćajni centar Juga Srbije i cele jugoistočne Evrope", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Izvor: B92.net Niš
Podeli
Foto: MGSI Đ.K.
Foto: MGSI Đ.K.

"Nećemo zaustaviti investicije ni u uslovima jednog velikog rata na istoku Evrope. Fokusirani smo na ekonomski rast i na privlačenje investicija i to se najviše vidi u Nišu, jer mi se čini da je to grad sa najviše investicija", dodao je ministar.

On je naglasio da je važno da se teretni saobraćaj izmesti iz centra grada Niša jer on utiče na kvalitet života građana, ali je činjenica da su projekti koji kasne u realizaciji decenijama napravili određene probleme, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Tu pre svega mislim na nelegalno naseljavanje ljudi na potezu izgradnje infrastrukture ali zato mi moramo na odgovoran način da im pomognemo, a na dobrom smo putu da rešimo problem a da ne dovedemo u pitanje život i sudbinu tih ljudi", dodao je Momirović.

Ministar Momirović započeo je današnju posetu Nišu obilaskom radova na izgradnji petlje Merošina 1, budućeg auto-puta od Niša do Merdara i tom prilikom naglasio da je ovaj autoput mnogo više od infrastrukturnog projekta.

"Projekat koji je nazvan auto-putem mira, ima apsolutni prioritet da donese mnogo bolju ekonomsku perspektivu i za Kuršumliju i za Prokuplje i za Merošinu, a naročito za Niš, kako bi on postao pravi regionalni centar. Naš primarni cilj je da povežemo Kuršumliju i Prokuplje, da ih integrišemo sa Nišom i Centalnom Srbijom i da omogućimo ljudima da mnogo jača ekonomija ovde dođe” rekao je Momirović.

Foto: MGSI Đ.K.
Foto: MGSI Đ.K.

Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su i gradonačelnici Niša i Prokuplja Dragana Sotirovski i Milan Aranđelović, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, kao i predsednik opštine Merošina Saša Jovanović koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog intenziteta kojim se odvijaju radovi, uz uverenje da će ovaj autoput pomoći opštini Merošina da se izvuče iz kategorije devastiranih opština četvrtog reda. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je važnost ovog autoputa za buduću turističku regiju kao i povezivanje industrijskih zona Niša, Prokuplja i Kuršumlije.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić istakao je da su se radovi intezivirali, i otkrio je da očekuje da će zbog plana radova, ozbiljnosti kao i predhodnog iskustva sa kompanijom "Strabag"radovi biti završeni i pre dogovorenog roka.

Deonica Niš-Pločnik, deo autoputa E-80 Niš-Merdare, preko Prištine povezuje Srbiju sa albanskom obalom, i predstavljaće vezu Koridora X sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Vlora). Cilj projekta je pored bolje regionalne povezanosti i ušteda u vremenu putovanja, ušteda u operativnim troškovima putovanja i povećanje bezbednosti.

Nakon obilaska radova na izgradnji petlje Merošina 1 i održanog sastanka u Gradskoj kući, u planu je i obilazak radova na rekonstrukciji pruge Niš – Brestovac, kao i obilazak radova na dogradnji terminalne zgrade i tornja na Aerodromu Konstantin Veliki. Današnju radnu posetu Nišu, ministar Momirović završiće obilaskom 63. Padobranske brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.