Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Iz fabrike u Nišu svetla za kineska, a od jeseni i za nemačka vozila

Kineska kompanija "Sjing Ju" počela je u novoj fabrici u Nišu probnu proizvodnju automobilske rasvete. Oni su jedna od vodećih svetskih kompanija i rade za najveće automobilske proizvođače, a uskoro će početi poslovanje i u Vranju.

Izvor: RTS Niš
Podeli
Foto: Depositphotos, Tzido
Foto: Depositphotos, Tzido

Fabrika "Sjing Ju" u Nišu je završena i u nju stižu mašine za izradu automobilskih farova. Tokom probne proizvodnje, rade se svetla za kineska vozila, objašnjavaju kineski stručnjaci. Od oktobra će se proizvoditi isključivo zadnja svetla za Mercedes i BMV, prenosi RTS.

"Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Evropu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovde", rekao je menadžer kvaliteta Juenđe Đa.

Fabrika će zaposliti oko hiljadu radnika. Biće to treća strana visokotehnološka kompanija koja dolazi u Niš.

"Želja je bila da pored IMI i Zumtobela u Niš dovedemo još jednu fabriku koja će se baviti viskom tehnologijom i koja će zapošljavati viskostručne ljude, fakultetski obrazovane", naveo je Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Sjing Ju" će zbog pogodnosti poslovati i u okviru Slobodne zone Vranje.

"To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će da koriste, na sve repromaterijale koji ulaze u samu fabriku", rekao je direktor Slobodne zone Vranje Branislav Stojković.

Fabrika u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni, na oko šesnaest i po hektara.

U izgradnju ove fabrike uloženo je oko šezdeset miliona evra, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za celu Evropu za sve vrste automobilske rasvete.

"Zaposlićemo lokalno stanovništvo i stručnjake sa Univerziteta, a cilj nam je da u drugoj fazi fabrikom uglavnom upravljaju ljudi iz Srbije", istakao je Juenđe Đa.

U kineskoj fabrici kažu da će oko 80 odsto kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inostranih dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.