Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Gde rade Nišlije sada? Jednima "svanulo", ugostitelje niko neće

Kako je pandemija koronavirusa uticala na ponudu poslova u Nišu? Dok su potrebe sektora kao što su IT, mašinstvo i elektrotehnika ostale iste, jedna branša uspela je da zabeleži visok stepen zapošljavanja.

Izvor: B92/A.R. Niš
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, AndreyPopov
Ilustracija: Depositphotos, AndreyPopov

Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?

Na sajtu Poslovi Infostud u prethodnih godinu dana (od 1. aprila 2020. do 1. aprila 2021) raspisano 1.406 oglasa i poslovnih mogućnosti za grad Niš. Prošlog meseca objavljen je 181 oglas za posao.

Koji kadrovi su najtraženiji?

Najčešće raspisivane oblasti bile su trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, elektrotehnika, transport i priprema hrane.

"Situacija se nije bitno promenila u odnosu na prethodne godine, prisutne su manje-više iste oblasti rada kao i ranije", kaže za B92.net Miloš Turinski, menadžer za odnose sa javnošću pomenutog sajta.

Najtraženije pozicije za navedeni period bile su: prodavac, vozač, radnik u proizvodnji, komercijalista, magacioner i kuvar.

Posao najčešće traže oni sa "bogatim" iskustvom

Međutim, kako podaci sajta za zapošljavanje pokazuju, od ukupnog broja raspisanih oglasa u Nišu, čak 53 odsto bilo je namenjeno visokokvalifikovanom kadru, a preostalih 47 onima sa srednjom stručnom spremom.

Neizvesna budućnost

"S obzirom na to da se i tokom pandemije menjala situacija na tržištu rada, nemoguće je predvideti koja će zanimanja biti tražena više i kada", kažu za naš portal iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

"U prethodnih godinu dana na raspisane pozicije u ovom gradu konkurisalo je skoro 20.000 kandidata. Najviše su tražili zaposlenje oni sa više od 10 godina radnog iskustva (14 odsto), dok je 11 odsto bilo onih koji imaju do godinu dana iskustva ili su bez iskustva uopšte", navode sa sajta za zapošljavanje.

NSZ: Traže se nastavnici, zapošljavaju lekari

Proverili smo i kakva je situacija zabeležena u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu - tu je uticaj aktuelne pandemije očigledan.

"Poslovi koji su bili najtraženiji tokom proteklih godinu dana su: poslovi u prosveti – nastavnici (fizike, matematike, učitelji, nastavnici nemačkog jezika ), sekretar škole, ali i pomoćni radnici za poslove održavanja higijene u školama, potom radnici mašinske struke, frizeri, radnici u trgovini, radnici u konfekciji (šivači i operateri u pletioni)", nabrajaju naši sagovornici.

Kako ocenjuju, uglavnom su potrebe iskazivane zbog povećanog obima posla i zamena odsutnih radnika.

"Primetno je zapošljavanje zdravstvenih radnika (lekara, medicinskih sestara), jer se broj lica na evidenciji ovih struka skoro prepolovio. Sa druge strane, primetan je pad potražnje za zapošljavanjem radnika u ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima verovatno zbog ograničavanja rada i radnog vremena istih", zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.