Niš - Društvo - B92 Lokal

"Vreme je za pravu normalnost": Niš prvi po broju vakcinisanih mladih ljudi VIDEO

Niš je prvi grad u Srbiji po broju vakcinisanih mladih ljudi, čak 22 odsto stanovništva starosti od 18 do 35 godina primilo je prvu dozu neke od ponuđenih vakcina.

Izvor: B92, TV Prva Niš
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Taj grad je i dalje u samom vrhu po broju imunizovanih, a lekari ističu da je na dobrom putu da stekne kolektivni imunitet.

Svaki peti Nišlija starosti do 35 godina je vakcinisan. Kako bi se što pre vratili normalnom životu, i u prethodnom periodu su bile velike gužve ispred punktova za vakcinaciju, a kako kažu mladi - "nije bitno koje je cepivo u pitanju, već samo da se zaštitimo".

"Mislim da su sve vakcine dobre. Imam kolege, komšiluk, svi su dobro, primali su i rusku vakcinu, Fajzer, kinesku, mislim da su sve dobre", kaže jedna Nišlijka.

Jedan mladi Nišlija smatra da je to pravi korak kako bi se zaštitila cela država.

Najveći broj mladih odlučuje se za Fajzer vakcinu, dok stariji najčešće biraju Sputnjik V i Sinofarm, ističu iz niškog Doma zdravlja.

"Sad smo na nekoj granici, od 22-23 odsto, što je izuzetno dobar rezultat i ja očekujem da ćemo u narednom periodu, do kraja avgusta meseca, doći do 30-35 odsto, što bi apsolutno bil zadovoljavajuće", rekao je za TV Prva prof. dr Milorad Jerkin, direktor DZ Niš.

U narednim danima očekuje se da ovi brojevi porastu jer je počela kampanja pod nazivom "Vreme je za pravu normalnost" u organizaciji Kancelarije za mlade.

"Želeo sam da se što pre svi mi vratimo nekoj pravoj normalnosti i da što pre posećujemo i predstojeće festivale kao što su Nišvil, Egzit, Filmski susreti i da negde konačno krenemo da živimo onako kako smo živeli do 2019. godine", rekao je koordinator Kancelarije za mlade Jovan Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.