Niš - Društvo - B92 Lokal

"Ispravljena višegodišnja nepravda": Niš dobio ulicu Jasenovačkih žrtava

Vinkovačka ulica odlukom Skupštine grada Niša ubuduće će se zvati Ulica Jasenovačkih žrtava. Ovu odluku izglasali su odbornici na sednici niške Skupštine 30. decembra.

Izvor: Niške vesti Niš
Podeli
Foto: Depositphotos, stoyanh
Foto: Depositphotos, stoyanh

Naziv postojeće ulice Vinkovačka, koja počinje između kp 1236 i kp 1238, ide duž kp 1237 i završava se između kp 1226 i kp 1260, sve u KO NIŠ „PANTELEJ”, mat. br. ulice (792012000116) u naseljenom mestu Niš – deo Pantelej, u Gradskoj opštini Pantelej, promenjen je u Ulica Jasenovačkih žrtava“, navedeno je u odluci, prenose Niške vesti.

Kako je ranije i najavila Komisija za promenu naziva delova naseljenih mesta i ulica, ovim činom ispravljena je višegodišnja nepravda nad ljudima koji su doživeli genocid koji se ne pamti.

"Ono što se desilo u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, mi nemamo pravo da zaboravimo nikada, to je bio genocid nezapamćenih razmera. Zlo biblijskih razmera koje je pogodilo srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj predstavlja najveću nacionalnu traumu i tragediju srpskog naroda i jedan od primarnih zadataka srpskog naroda, društva i države jeste da sećanje na njega održimo živim i svežim za generacije koje dolaze i za svetsku javnost", rekao je istoričar Đorđe Bojanić.

Sa delićem ovih genocida građane Srbije je podsetio film „Dara iz Jasenovca“, koji je prikazan na RTS. Ove žrtve su svakako zaslužile ulicu u Nišu, pišu Niške vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.