Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Više od 1.000 leskovačkih poljoprivrednika dobilo ukupno 46 miliona dinara VIDEO

Leskovački poljoprivrednici godinama već dobijaju bespovratan novac iz lokalnog budžeta za kupovinu mašina, opreme i podizanje novih zasada.

Izvor: B92, TV Prva Leskovac
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Pred kraj ove godine više od 1.000 poljoprivrednika dobilo je ukupno 46 miliona dinara.

Porodica Ratković iz Donje Jajine u plastenicima gaji ruže, a na otvorenom šljive i višnje. U dva plastenika imaju 8.000 ruža i još četiri hektara voćnjaka.

"Ove godine smo konkurisali za nabavku sistema 'kap po kap'", kaže Marko Ratković za TV Prva.

Njegova supruga Marijana dodaje da su oni mlada porodica, te da im podsticaji puno znače jer žive na selu i mogu da prošire proizvodnju, a samim tim i obezbede budućnost svom detetu.

Ugovori o subvencijama dele se pred kraj godine, a interesovanje poljoprivrednika je sve veće i veće.

"Kada prođete pored Leskovca, ne mora da stoji tabla na kojoj piše grad Leskovac, nego po folijama, po 'fabrikama na otvorenom' prepoznajete da je ovo dobra kotlina gde imate pet reka i prelepe uslove za razvoj poljoprivrede. Pored vrednih i marljivih ljudi, potrebna su i podsticajna sredstva", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na području Leskovca registrovano je oko 16.000 poljoprivrednih gazdinstava. U poslednjih sedam godina grad Leskovac je za subvencije poljoprivrednicima izdvojio 250 miliona dinara. U tom periodu, subvencije je dobilo 7.800 leskovačkih poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.