Leskovac - Društvo - B92 Lokal

PSSS Leskovac: Evo kako izabrati priplodni materijal u ovčarstvu

Priplodna grla može da proizvodi svaka farma koja zadovoljava zakonske uslove za dotičnu proizvodnju.

Izvor: Jugpress Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/Nikolay.Lugovoy
Foto: Shutterstock/Nikolay.Lugovoy

Nanovije vesti iz Leskovca čitajte ovde.

Osnovni uslov je da poseduje odgovarajuće objekte kao i kvalitetan priplodni materijal odgovarajuće rase. Mora imati jasan odgajivačko selekciski program proizvodnje i stručno lice koje će nadgledati proizvodnju, prenosi Jugpress.

Ko se odluči za ovaj vid proizvodnje u ovčarstvu mora biti svestan da pored veće zarade ima i veću odgovornost. Reproduktivna farma je rasadnik priplodnih ovaca i od kvaliteta tog materijala zavisi i nivo razvoja ovčarstva kao celine.

Kvalitet priplodnog materijala zavisi od kvaliteta ovaca na svakoj repro farmi ali takođe i od nivoa primene genetsko selekciskih kriterijuma kod proizvodnje i procene odgajivačke vrednosti proizvedenog podmladka.

Zato svako prilikom kupovine ovaca za priplod treba posebnu pažnju da obrati na napred navedene momente.

Šta su kvalitetna priplodna grla ?

Kvalitetna priplodna grla su samo one životinje, koje su proizvedene na farmi registrovanoj za ovu namenu, pri čemu su tokom proizvodnje sprovedene i evidentirane sve kontrole produktivnosti koje predviđa zakon kao i nauka o selekciji.

Nakon stručnih obrada podataka i ocene svakog grla, dobijene vrednosti se unose u pedigre koji mora da prati svaku priplodnu ovcu koja se prodaje za priplod.

Ovde se posebna pažnja mora pokloniti od kakvih roditelja potiče potomstvo, dali je rođeno kao blizanac ili su trojke.

Takođe vrlo je značajna težina pri rođenju, zalučenju i kakav je bio prirast u pojedinim periodima. Na kraju svakako treba voditi računa i o spoljašnjem izgledu – eksterijeru kao rasnoj pripadnosti.

Kada se kupuju ovce za priplod ?

Priplodna grla odnosno jagnjad u starosti 3-4 meseca T/M 25-35 kilograma takođe se mogu naći i grla iz kategorije šiljažadi, dviski u starosti 6-18 meseci T/M 50-70 kilograma.

Odrasle ovce se vrlo retko prodaju sa izuzetkom ako je grlo za izlučenje iz proizvodnje.

Kada je reč o ovnovima, za razliku od razvijenih zemalja gde se muška priplodna grla testiraju, u našoj zemlji je to prepušteno slučaju pa se priplodna grla kupuju prema spoljašnjem izgledu – gabaritu životinje, i ako dobro znamo da to nije dobar pokazatelj kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.