Kruševac - Ekonomija - B92 Lokal

Kruševac želi novi fakultet: Kupili deo nekretnina nekada uspešne fabrike

Duže od tri godine, u Kruševcu je moguće studiranje na Poljoprivrednom fakultetu, koji radi pod okriljem Univerziteta u Nišu, a grad će - posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora između lokalne samouprave i rukovodstva fabrike hemijskih proizvoda "Hemofluid" - dobiti još jedan fakultet.

Izvor: Novosti Kruševac
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Wavebreakmedia
Ilustracija: Depositphotos, Wavebreakmedia

Jer, Kruševljani su za 60 miliona dinara kupili upravnu zgradu ovog preduzeća, koje je formirano posle prodaje drugih nepokretnosti nekadašnje Fabrike maziva kompaniji "Valvolajn", a objekat u Jug Bogdanovoj ulici broj 42 zauzima 2.756 kvadrata. Posle komplikovane procedure preuzimanja i prodaje dela imovine, "Hemofluidu" je ostao i magacinski prostor u Kobilju koji je lokalna samouprava takođe pazarila, pa sada osmišljava prenamenu tih 1.566 kvadrata, pišu Novosti.

Grad je zainteresovan i za drugu imovinu preduzeća u stečaju, odnosno onih koje nude svoje prostore zbog obaveza prema hipotekarnom poveriocu - shodno Unapred pripremljenom planu reorganizacije. Tako je bilo govora i o tome da Kruševac dobije novi stambeni kvart na prostoru stare "Merime" i dela Fabrike ulja u stečaju...

"Javna imovina se godinama prodavala u bescenje, a sada su se stvorili uslovi da počnemo i kupovinu prostora za opšti interes. Počeli smo sa Poljoprivrednim i nastavićemo da dovodimo druge fakultete, da bi se Kruševac svrstao među univerzitetske gradove", ističe gradonačelnica Jasmina Palurović.

A, o novim fakultetima se govori još od 2018. i u "igri" su bili odeljenje Pravnog, Ekonomskog, odnosno Fakulteta umetnosti iz Niša, te Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. I, upravo je Medicinski deo ideje da Kruševac dobije Klinički centar, kao i da se Opšta bolnica - iz šireg centra grada - preseli u prostor sadašnje kovid-bolnice u Parunovcu, po okončanju pandemije.

Bruka

Fabrika maziva, koja je - zbog dugova većih od 150 miliona evra - podeljena na "Hemofluid" i "Valvolajn", svojevremeno je bila jedna od najuspešnijih u Srbiji, a posle loše privatizacije 2007. su ostale samo nagomilane obaveze koje se danas otplaćuju prodajom imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.