Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Osmislili inovativan proizvod: Kruševački gimnazijalci rešili problem žeđi u prirodi

Na nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija prvo mesto osvojila je učenička kompanija Nature Supreme iz Gimanzije u Kruševcu koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi.

Izvor: Tanjug Kruševac
Podeli
Foto: fotogestoeber/Shutterstock
Foto: fotogestoeber/Shutterstock

Učenici kruševačke gimnazije su dizajnirali "Drop", spravicu koja se implementira u stablo s ciljem da ekstrakuje vodu iz drveta.

Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije koja se bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja.

Ovi mladi kreativci zalažu se za unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu zbog čega razvijaju i edukativne video materijale za nastavnike.

Treće mesto zauzela je učenička kompanija EkoLim iz gimnazije "Bora Stanković" u Nišu.

Ovi srednjoškolci razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je napravljen od upotrebljenih limenki.

Organizacija Dostignuća Mladih, uz podršku parntera USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup, od 2. do 4. juna realizovala je nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija.

Preko 250 učenika iz 19 gradova Srbije učestvovalo je u ovogodišnjim regionalnim takmičenjima programa Učenička kompanija, a 20 pobedničkih timova iz 16 gradova i opština Bačke Palanke, Beograda, Knjaževca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Svrljiga, Užica i Zaječara plasiralo se u nacionalno finale.

Odluku o pobedi na nacionalnom finala doneo je stručni žiri u sastavu: Marija Škrbić Dražić - koordinatorka za razvoj zajednice i društvenu odgovornost u kompaniji ManpowerGroup Srbija, Svetlana Kijevčanin - vođa tima za razvoj kadrova i obuka u USAID-ovom programu za konkurentnu privredu, Katarina Milićević - menadžer partner brenda KARE za Srbiju, i Borislav Despotović - novinar i urednik Radio-televizije Vojvodina.

Posebnu nagradu za primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju dodelila je kompanija Telegroup Ltd i njeni predstavnici Kristina Knežević i Srđan Nasković koji su ovu nagradu uručili kompaniji EduGames iz Prve kragujevačke gimnazije.

Članovi Alumni kluba organizacije Dostignuća Mladih uručili su i posebne nagrade: prvu za timski duh, koja je otišla u ruke kompanije BioFilter iz stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš“ iz Svrljiga, druga tradicionalna nagrada pod nazivom "Mladi lideri" pripala je srednjoškolcima koji su posebno istakli svoje liderske veštine, a oni su Lazar Filipović iz učeničke kompanije Infinity, Tamara Ristić iz kompanije Vestra, Petar Mihajlović iz tima EduGames, Anđela Kanjo iz Moveably i Stefan Ignjatović iz Aquainno ekipe.

Talentovani srednjoškolci iz Kruševca predstavljaće sa svojom idejom Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula, a gde će imati priliku da "odmere" snagu svoje kreativnosti u konkurenciji učeničkih kompanija iz 40 zemalja Evrope.

Sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiće mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade koju dodeljuje glas javnosti, objavljeno je na sajtu Dostignuća mladih ja-serbia.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.