Kragujevac - Kultura - B92 Lokal

Noć istraživača večeras na Đačkom trgu

Kako se "pravilno rukuje hemijom", kako se topi kontinentalni led, šta sve živi ispod kamenja reke Resave, samo su neke od naučnih zanimljivosti koje će moći večeras da vide posetioci na Đačkom trgu u Kragujevcu.

Izvor: Pressek Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Noć istraživača organizuju Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac i Centar za promociju nauke, uz podršku Prve kragujevačke gimnazije. Zanimljive oglede i eksperimente pripremili su Institut za hemiju PMF-a u Kragujevcu, profesori i đaci Prve kragujevačke gimnazije, OŠ "Treći kragujevački bataljon" i OŠ "Moma Stanojlović".

Cilj manifestacije je promocija istraživačke struke među mladima, učenicima i studentima, identifikacija i doprinos podizanju javnog ugleda istraživačkih i inovacijskih projektata i razvijanje ljubavi i interesovanja za nauku.

"Ove godine, pod sloganom 'Ozeleni naukom', govorimo o klimatskim promenama, energetskoj efikasnosti, hrani, zaštiti životne sredine i kreativnoj industriji", navodi se u saopštenju organizatora, i dodaje da će posetioci imati priliku da ozelene prirodu kroz radove na likovnoj koloniji i čuju najuspešnije mlade pisce, pobednike literarnog konkursa "Ozeleni naukom", prenosi portal Presek.

Osim u Kragujevcu Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac i Centar za promociju nauke Noć istraživača organizuju i u dvorištu OŠ "Sveti Sava2 u Toponici i OŠ "Četvrti kraljevački bataljon" u Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.