Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Stiglo 35 projekata: Devet miliona dinara za medijske sadržaje u Kragujevcu

Na konkurs Grada Kragujevca za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja prijavljeno je 35 projekata koje će ocenjivati tročlana komisija, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj upravi.

Izvor: Beta Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/macor
Ilustracija: Deposit photos/macor

To je prvi konkurs koji je raspisan u Kragujevcu prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, pošto je prethodnih šest godina Grad Kragujevac izbegavao tu zakonsku obavezu.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Gradske uprave, posle sprovedenog postupka danas je doneto rešenje o imenovanju članova Komisije za ocenu projekata u oblasti javnog informisanja.

Za članove Komisije imenovani su član Društva novinara Niša Aleksandar Stanojević, nezavisni stručnjak za medije iz Niša Miodrag Miljković, i član Udruženja novinara Srbije Ljubiša Obradović iz Kragujevca.

Komisija ima rok da pristigle predloge razmotri do 60 dana od dana isteka konkursa.

Za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz gradske kase je opredeljeno devet miliona dinara, a 500.000 dinara za organizovanje i učešće na stručnim i naučnim skupovima, unapredjenje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti je 100.000 dinara po projektu, a najviši četiri miliona dinara.

Prema istraživanju "Kragujevačkih", kao četvrti grad po veličini u Srbiji, Kragujevac je sa devet miliona dinara za medije više od devet puta "tanji" od prvog Beograda (85 miliona), šest i po puta od Niša (69 miliona) i skoro četiri puta od Novog Sada (32.6 miliona).

Medju 23 grada (od ukupno 28 sa tim statusom) koji su raspisali konkurse, samo su četiri za informisanje namenili manje para od Kragujevca, a to su Valjevo, Jagodina, Požarevac i Bor, ali oni su od dva i po, do pet puta manji od centra Šumadije.

Medju drugim gradovima koji su višestruko izdašniji prema medijima nego Kragujevac su Novi Pazar (55 miliona), Pančevo (40 miliona), Subotica (33 miliona), Šabac (30 miliona), Pirot (29 miliona), Kraljevo (23 miliona).

Više para za sufinansiranje medija predvidela su i neka mesta sa manje od 30.000 stanovnika, kao što su opštine Kovačica (28 miliona), Stara Pazova i Raška sa po 20 miliona dinara, Bačka Topola, Gornji Milanovac i Ćuprija (sa po 15 miliona), Dimitrovgrad (12,5), Bačka Palanka (13,2), Smederevska Palanka (12), Tutin (deset miliona dinara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.