Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Sajam "Invest expo" 17. i 18. marta u Kragujevcu: Biće predstavljeni potencijali ovog dela Srbije

Na sajmu privrede i investicija "Invest expo", koji će biti održan 17. i 18. marta u Kragujevcu, biće predstavljeni potencijali i buduće investicije u ovom delu Srbije, najavili su danas organizatori.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Pla2na/Shutterstock
Ilustracija: Pla2na/Shutterstock

Sajam "Invest expo" organizuje Šumadija sajma, uz podršku Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja i Grada Kragujevca.

Cilj sajma je da okupi privrednike i predstavi potencijale za investicije u Kragujevcu i Šumadiji, rečeno je na konferenciji za medije.

Direktor Šumadija sajma Aleksandar Lazović je kazao da su tu sajamsku manifestaciju najavili dva meseca ranije zbog njenog velikog značaja i kako bi na vreme uputili poziv svim učesnicima, lokalnim samoupravama, ali i privrednicima iz inostranstva da učestvuju.

"Naša želje je da napravimo jedan ozbiljan i kvalitetan poslovni ambijent koji će biti predstavljen i van granica naše države i nadamo se da će ovaj sajam postati tradicionalan u kalendaru naših sajamskih dešavanja. Želimo da pokažemo da Kragujevac ima čime da se ponosi i da smo začetinici mnogih privrednih dešavanja, kao i da možemo da pariramo mnogim regijama, čak i van naše zemlje", naveo je on.

Napomenuo je da veoma obazrivo organizuju sajam imajući u vidu epidemiološku situaciju.

"Ali, ovde smo da kažemo svim budućim izlagačima na ovom sajmu da će sigurno biti realizovan", poručio je direktor Šumadija sajma Kragujevac.

Privredna komora Srbije podržala je organizaciju ovog sajma, imajući u vidu da je intenziviranje investicionih aktivnosti od velikog značaja za dalji podsticaj poslovnih aktivnosti na teritoriji Srbije, rekao je direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić.

"Prema preliminarnim rezultatima, Srbija je uspela da u 2021.godini privuče 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. Srbija je u godini pandemije ostvarila rekordan priliv stranih investicija i to je značajno i zbog povezivanja naših privrednika sa inostranim partnerima. Upravo je organizacija sajma Invest expo potrebna pošto će i te kako biti značajna za podsticanje daljeg priliva stranih direktnih investicija, a posebno kroz prezentaciju i promociju najznačajnijih investicionih projekta, kao i investicionih destinacija u Srbiji", rekao je Lučić.

Najavio je da se na sajmu očekuje učešće najpre lokalnih samouprava koje će predstaviti svoje privredne potencijale, ali i kompanija koje imaju investicione programe i koje traže dugoročno partnerstvo ili investitora.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić poručio je da je Kragujevac nosilac svog napretka u spoljno-trgovinskom odnosu Srbije sa državama u regionu i svetu.

"Kao grad svesni smo šta jesmo i kroz istoriju, ali i kroz potencijale koje trenutno imamo. Ovo je grad koji je pre svega ozbiljan industrijski centar na evropskom nivou i grabimo i dalje i namećemo se i dalje svojim pristupom i to je jako bitno da zadržimo tu poziciju u regionu", naglasio je Dašić.

Kaže da je i ovaj sajam prilika da se Kragujevac predstavi sa onim što je u njemu najbolje, a to su privreda i obrazovanje.

Na prvom ovakvom sajmu na Šumadija sajmu u Kragujevcu pored lokalnih samouprava i kompanija, očekuje se predstavljanje i industrijskih zona u Srbiji, poput Mind parka u Kragujevcu, kao i naučno-tehnoloških parkova, ali i Univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.