Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Projekat od nekoliko stotina miliona evra: Kragujevac dobija fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Do kraja ove godine u Кragujevcu će biti izgrađena kanalizaciona mreža i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Prema procenama, to će koštati nekoliko stotina miliona evra.

Izvor: RTK Kragujevac
Podeli
Foto: Depositphotos, unkas
Foto: Depositphotos, unkas

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji je premalo, a problem je i kanalizaciona mreža koju mora da ima svako mesto sa više od 2000 stanovnika, što u Srbiji nije slučaj, piše Radio televizija Kragujevac.

Uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, očekuje se početak izgradnje 20 od 30 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jedno od novih postrojenja za preradu otpadnih voda gradiće se u Кragujevcu.

U planu je i rekonstrukcija i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže, jer je prosečna starost postojeće u Кragujevcu iznosi oko 32 godine.

U odnosu na broj korisnika, rad sistema u režimu suvog vremena je prihvatljiv, pa se zbog toga prioritetne mere odnose na rekonstrukciju i zamenu glavnih kolektora za prihvatanje otpadnih voda i dogradnju sistema.

Projekat tretiranja otpadnih voda sprovodi se na republičkom nivou i deo je Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.