Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

"Kragujevac ima potencijal da postane nosilac gradskog turizma"

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem o strateškom razvoju turizma u Kragujevcu, infrastrukturi i investicionim potencijalima i pozicioniranjem Kragujevca kao regionalnog centra turističke ponude.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/TinnitusDoll
Foto: Shutterstock/TinnitusDoll

Napomenula je da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Kragujevcu ukupno opredelilo 61,9 miliona dinara, između ostalog i za infrastrukturne projekte.

Među njima su rekonstrukcija objekta dečijeg odmarališta "Kopaonik", izgradnja „Avantura parka", razvoj potencijala "Jezera Bubanj", i međuopštinski projekat za razvoj lovnog turizma na teritoriji Šumadijskog okruga.

"Kragujevac kao privredni, administrativni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar Šumadije ima ogromne potencijale da uz Beograd, Niš i Novi Sad postane nosilac gradskog turizma u predstojećem periodu oporavka od pandemijske krize", kaže Matić.

Najavila je nastavak podsticaja i navela da očekuje nove inicijative i predloge kako bi se pomoglo da Kragujevac dobije visoko zasluženo mesto ne samo u domaćem turizmu, koji je za resorno ministarstvo prioritet, već i na turističkoj mapi regiona i cele Evrope.

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, gradske uprave, gradske turističke organizacije i Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja obišli su i Muzej Vojno-tehničkog zavoda (stara Livnica) u okviru kojeg se održava "Arsenal fest", a povodom prezentacije planova Grada da revitalizuje taj prostor.

Matić je navela da resorno ministarstvo podržava brojne promotivne aktivnosti i manisfestacije kao što je festival "Arsenal" u Kragujevcu koji će uskoro biti održan i da je Muzej Vojno-tehničkog zavoda kompleks koji zaslužuje da se u njega ulože dodatna sredstva.

"Ministarstvo će dati punu podršku da taj prostor dobije adekvatnu upotrebnu vrednost, da se renovira. To je turistički proizvod koji može biti apsolutno u okvirima Evrope jedna neverovatna atrakcija", rekla je Matić i za taj prostor navela da je skriveno blago koje Kragujevac mora iskoristiti.

Delagacija je danas prisustvovala i prezentaciji "Balkanske vinske mreže" u Kući Ðure Jakšića u Kragujevcu, inicijativi Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Udruženja vinara Šumadije, uz podršku Stalne radne grupe za podršku razvoju rurala SEE, a nakon toga organizovana je poseta Salonu vina u hotelu "Kragujevac".

"Srbija postaje vinska destinacija sa 77 vinogorja i više vinogradarskih oaza. Resorno ministarstvo do sada je opredelilo 34,8 miliona dinara za projekte manifestacije, promocija i edukacija koje se odnose na vinski turizam i nastavićemo da ulažemo u ovaj značajni turistički segment koji može da izdvoji Srbiju u širim evropskim okvirima", poručila je ministarka Matić.

Navela je da je podrška Balkanskoj vinskoj mreži dodatno ohrabrenje za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta, i da su takvi projekti pravi način da se ostvaruju političke ideje, kao što je inicijativa "Mini Šengen" koju je promovisao predsednik Aleksandar Vučić.

"Vinski turizma je jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih u EU i jako je nam je značajno i sa aspekta dodatnog unapređenja turizma da ova Balkanska vinska ruta zaživi", kaže Matić.

Delegacija je obišla i zgradu Stare skupštine, koja je kategorisana kao kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju, kao i spomen-park "Kragujevački park" u Šumaricima i ovom prilikom odala počast tragično stradalim đacima koje su 21. oktobra 1941. streljali pripadnici Vermahta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.