Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

"Zvona" se dobro pokazala – za 223 odsto više

U Kragujevcu je do maja 2022. prikupljeno 107 tona staklenog ambalažnog otpada za godinu dana, što je za 223 odsto više nego prethodnih godina.

Izvor: Glas Šumadije Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Nokwan007
Ilustracija: Shutterstock/Nokwan007

Sakupljene količine predate su dalje na reciklažu, a sticanju navika razdvajanja otpada pomoglo je značajno uvećanje broja reciklažnih kontejnera za staklo, prenosi portal Glas Šumadije.

Kako bi se stopa reciklaže ambalažnog otpada u regionu približila procentima razvijenih evropskih zemalja, Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, pokrenula je početkom 2020. projekat "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu". Inicijativu u Srbiji sprovode NALED i Sekopak, a Kragujevac je tada, izabran za opštinu u kojoj će se projekat pilotirati.

Ubrzo je u gradu postavljeno 120 "zvona" za reciklažu staklenih flaša i tegli, a osnovni cilj bio je da se trenutne prikupljene količine uvećaju za 20 odsto.

Pored Kragujevca, u projekat su uključeni gradovi Beograd, Niš, Sombor, Novi Sad i opština Varvarin, a ukupno je dosad postavljeno 600 kontejnera za reciklažu stakla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.