Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

U Lepenicu izručeni otpad i mulj; Vujović očekuje najstrože kazne

Na teritoriji sela Cvetojevac, u korito reke Lepenice, nepoznati počinilac izručio je iz kamiona otpad i mulj. Snimak se pojavio na društvenim mrežam. Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović poručila je da u ovakvom slučaju nema povlašćenih ni zaštićenih.

Izvor: Tanjug, B92.net Kragujevac
Podeli
Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

Ovim povodom na teren su izašli načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić i gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić zajedno sa pripadnicima Policijske uprave i inpekcijom.

"Trenutno niko nije ugrožen, ali svakako da sada imamo bujične vode ovaj most bi stradao. To je nešto što se dešava u Кragujevcu i prati već nekoliko godina unazad. Neko ovde istovaruje građevinski materijal, šut i slične stvari", rekao je gradonačelnik Dašić i dodao da će istraga utvrditi iz kojih razloga to čini, navodi se na sajtu grada.

Na terenu su juče bili pripadnici Policijske uprave, komunalne milicije, republički ekološki i vodni inspektori, kao i lokalni ekološki inspektor.

Dašić se zahvalio svim službama koje su zajednički ušle u rešavanje ovog problema, ali i građanima koji su to uspeli da snime i objave na društvenim mrežama.

Biće urađeno i uzorkovanje vode kako bi se pokrenuo krivični postupak protiv lica koje to već godina čini na ovaj način.

Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić rekla je da su odmah angažovane sve službe kako bi se sprečilo hemijsko zagađenje vodotoka, ali i fizičko zaprečavanje jer bi se u tom slučaju reka izlila i odnela ne samo most nego i put.

"Na tragu smo počiniocu i svi smo tu da sprečimo moguću ekološku katastrofu", rekla je ona..

Irena Vujović: Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani

Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

Irena Vujović je povodom ovog "ekološkog zločina" poručila je da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih, objavljeno je u nedelju na sajtu Ministarstva.

"Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku", istakla je Vujović.

Dodala je da očekuje da će odgovorna lica biti najstrože kažnjena i naglasila da je za adekvatno reagovanje u ovakvim situacijama izuzetno važna koordinacija svih nadležnih institucija, što se u slučaju Lepenice pokazalo kao ključno.

"Ulažemo velika sredstva i napore kako bi zaštitili naše reke, a ovakvi postupci pojedinaca su nedopustivi", rekla je ona i pozvala građane da čuvaju životnu sredinu i da prijave svaki nezakonit čin koji dovodi do njenog narušavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.