Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

U Kragujevcu raspoređena staklena zvona

Javno komunalno preduzeće "Šumadija Кragujevac" raspolaže sa 120 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže koje postavlja u gradskim i prigradskim naseljima i na seoskom području.

Izvor: RTK Kragujevac
Podeli
Foto: Depositphotos, fotoaliona
Foto: Depositphotos, fotoaliona

"Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" je projekat koji ovo komunalno preduzeće čiji je osnivač grad i lokalna samouprava sprovode sa partnerima, prenosi RTK.

Zaposleni u Šumadiji postavili su staklena zvona – posude od plastike velike zapremine u brojnim gradskim naseljima i prigradu, a uskoro će se naći i na seoskom području.

Očuvanje životne sredine predstavlja deo nacionalne strategije, a podaci govore da se u Srbiji godišnje plasira oko 60 hiljada tona staklene ambalaže.

Ipak, sakupi se i reciklira svega 27 hiljada tona, a ostatak završava u podrumima, ostavama i deponijama u prirodi.

U Srbiji se reciklira ispod 50 odsto staklene ambalaže, a kako bi se na najbolji način očuvala životna sredina, Кragujevac se uključio u projekat "Upravljanja staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu".

Plastične posude koje podsećaju na staklena zvona mogu da prime i do hiljadu kilograma staklene ambalaže.

Na gradskom području postavljeno je 60 staklenih zvona. Te posude naći će se i u prigradu i to na 14 punktova, dok će zaposleni u Šumadiji u okolnim selima postaviti 45 kontejnera.

Grad Кragujevac iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvaja tri miliona dinara, a značajna sredstva opredeljena su i za izradu plana kvaliteta vazduha i smanjenje štetnih posledica po zdravlje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.