Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Kragujevac: Za programe javnog zdravlja oko četiri miliona dinara

Za finansiranje programa kontrole u oblasti javnog zdravlja za ovu godinu grad Кragujevac je obezbedio oko četiri miliona dinara.

Izvor: RTK Kragujevac
Podeli
Foto: Depositphotos/vilevi
Foto: Depositphotos/vilevi

Za njihovu realizaciju je zadužen kragujevački Institut za javno zdravlje, koji kontroliše zdravstvenu bezbednost xrane sa gradskih pijaca, kvalitet vode za piće na javnim česmama, energetsku vrednost obroka iz kolektivne ishrane za decu i odrasle i epidemiju Кovida 19 na teritoriji grada.

Programima kontrole u oblasti javnog zdravlja pripada i unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih.

Institut za javno zdravlje redovno kontroliše hemijsku i mikrobilošku ispravnost voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda koji se prodaju na kragujevačkim pijacama.

Za te namene u ovoj godini je planirano blizu 650.000 dinara, dok je za program kontrole kvaliteta vode za piće na javnim česmama opredeljeno oko 560.000.

Nešto više od milion dinara namenjeno je za kontrolu energetske vrednosti obroka iz kolektivne ishrane dece i odraslih, prenosi Radio Televizija Kragujevac.

Programima u oblasti javnog zdravlja obuhvaćen je i onaj koji se odnosi na prevenciju i kontrolu epidemije korona virusa na teritoriji grada Кragujevca.

Pored edukacija o Кovidu 19, podrazumeva i nabavku posebnog zamrzivača za čuvanje vakcina, za šta je ukupno planirano oko 1.400.000 dinara.

Oblasti javnog zdravlja pripadaju i dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, ali se te aktivnosti ne finansiraju u okviru programa kontrole, već po javnom pozivu.

Inače, ovo je treća uzastopna godina u kojoj grad Кragujevac finansira programe u oblasti javnog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.