Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Kragujevac, Aranđelovac, Knić i Rekovac potpisali Sporazum o upravljanju otpadom

Grad Kragujevac i opštine Aranđelovac, Knić i Rekovac potpisali su Sporazum o zainteresovanosti za uspostavljanje saradnje u cilju utvrđivanja zajedničkog interesa za obavljanje komunalne delatnosti – upravljanja otpadom.

Izvor: Infokg.rs Kragujevac
Podeli
Foto:Depositphotos/likstudio
Foto:Depositphotos/likstudio

Sporazum su potpisali predsednici opština Aranđelovac – Bojan Radović, Knić – Srećko Ilić i Rekovac – Aleksandar Đorđević a u ime grada Kragujevca koji je i koordinator aktivnosti, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

“Veliko je zadovoljstvo što započinjemo jedan put koji će da traje i za koji je neophodan početni korak. Današnjim potpisivanjem Sporazuma, započeli smo putovanje na pripremi svega što je neophodno za rad na novoj Regionalnoj deponiji sa spalionicom smeća. Posle potpisivanja sporazuma, sledi nam izrada studije izvodljivosti i još niz drugih koraka koje moramo da preduzmemo. Dugujemo zahvalnost Vladi i predsedniku Republike Srbije koji je svojim konktaktima uspeo da obezbedi finansiranje ovakvih projekata u celoj Srbiji jer konačno stavljajući ekologiju ispred svega, postajemo država koja se bavi svetskim temama. Za Kragujevac je takođe veoma bitno što izgradnja nove deponije na području Vitlišta podrazumeva rekultivaciju i sanaciju postojeće deponije u Jovanovcu i bićemo jedan od prvih gradova u državi koji će problem upravljanja otpadom rešavati na način kako to čine i najrazvijenije države sveta”, poručio je Dašić.

Zadovoljstvo što su deo projekta kojim će se pored ostalog rešavati problem zagađenja životne sredine izrazli su predsednici opština Aranđelovac, Knić i Rekovac i tom prilikom zahvalili gradonačelniku Kragujevca na inicijativi i državi na sredstvima koje će izdvojiti.

“Imajući u vidu veliku površinu, mali broj stanovnika koji se u najvećoj meri bavi poljoprivredom i mali budžet, problem upravljanja otpadom opština Knić ne bi mogla da reši bez pomoći države i partnerske saradnje. Na teritoriji opštine Knić je i Gružansko jezero iz koga se Kragujevac snabdeva pijaćom vodom zbog čega je ovaj Sporazum veoma značajan za nas, a kako bi bili spremni da deponiju koja će se izgraditi maksimalno koristimo, uspeli smo da naš komunalni sektor izdignemo i povećamo obuhvat odvoženja smeća”, rekao je predsednik opštine Knić, Srećko Ilić, prenosi infokg.rs.

"Aranđelovac pretenduje da bude moderna turistička destinacija i zbog toga su odlaganje otpada i očuvanje zaštite životne sredine prioriteti. Deponija u Aranđelovcu je opterećena i sve je manje prostora za različite strukture otpada zbog čega je spalionica najbolje moguće rešenje kada je u pitanju zaštita životne sredine. U ovoj opštini se zahvaljujući Vladi RS realizuje i projekat izgradnje, rekonkstrukcije i dogradnje fabrika za preradu otpadnih voda”, izjavio je predsednik opštine Arnđelovac, Bojan Radović.

“Iako opština Rekovac pripada Pomoravlju, mi se naslanjamo na grad Kragujevac i sa njim imamo veliku i dobru saradnju. Ranije se nije ulagalo u zaštitu životne sredine kao sada i zato nam je drago što smo deo projekta. Imajući u vidu da opština Rekovac ima skromna budžetska sredstva i da svoj razvoj zasniva na poljoprivredi i turizmu, sa čistijom životnom sredinom imaćemo sve preduslove da budemo primer zelene opštine u Srbiji, čemu će doprineti i izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje su u toku”, kazao je predsednik opštine Rekovac, Aleksandar Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.