B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina

Subotica uvodi bunjevački jezik? Iz Hrvatske stigle oštre reakcije

Sedma sednica Skupštine Subotice biće održana sutra, a odbornici će, između ostalog odlučivati i o donošenju odluke o pristupanju promeni Statuta grada Subotice, što je i možda najvažnija tačka dnevnog reda. Naime, povod za izmenu Statuta je uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu.

Izvor: B92.net
Pošaljite komentar
  1. "Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje smatra da se ne radi o lingvističkim nego o političkim motivima."

    Pa samo vaše postojanje je iz političkih, a ne lingvističkih motiva! Da se gleda striktno lingvistički, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ne bi ni postojao.
    (lebovitz, 4. mart 2021 07:59)

    # Link komentara

  2. Буњевачки језик је икавског наречја за разлику од хрватског ијекавског и српског екавског наречја и потпуно је оригиналан у свом настанку и трајању у три државе у којој живе Буњевци ! Шокци такође представљају оригиналну групу ,али је њихов говор сличнији хрватском и српском ! Буњевци су по пореклу Херцеговци из подручја око реке Буне !
    (Суперхик, 3. mart 2021 20:09)

    # Link komentara

  3. Ja sam Bunjevac, nikad Bunjevački Hrvat. Srbija je moja otadžbina, sa Hrvatskom nemam nikakve veze. Za maternji jezik smatram srpski, jer to je jezik kojim govorim, a bunjevački govor u svakom slučaju ne može da se nazove hrvatskim jezikom ništa više nego srpskim. Bilo bi pošteno prema Bunjevcima da svoj govor zovu bunjevačkim jezikom ako već mogu da postoje bosanski jezik, crnogorski jezik, itd.
    (Bunjevac sa asfalta, 3. mart 2021 19:24)

    # Link komentara

  4. Bunjevci su lojalni državi u kojoj žive pa su samim tim kao i svi gradjani sa svim pravima,šta misle druge države nas ne zanima...
    Smatram ovu odluku kao legitimnu po svakom osnovu zarad suživota svih gradjana naše lepe Srbije.Podrška braći Bunjevcima.
    (Sasa, 3. mart 2021 18:39)

    # Link komentara

  5. Bravo Bunjevci, čuvajte svoj jezik. Kada svako ima pravo da od narečja napravi jezik, imate i vi. Ostali narod Srbije je uz vas!
    (Danas, 3. mart 2021 18:18)

    # Link komentara

  6. Podrška za braću Bunjevce.
    (David nije srpski cutati, 3. mart 2021 18:12)

    # Link komentara

  7. Pa Bunjevci nisu hrvati, pustite vi šta pričaju ovi politički istoričari. To je bio ukaz udbe da se svi bunjevcima imaju zvati hrvati. Bunjevci su sa reke Bune, nema veze sa hrvatima.
    (bulldog, 3. mart 2021 18:07)

    # Link komentara

  8. Kad jednom pokrenete proces usitnjavanja, onda se pomirite s tim da on ne moze stati onda kad vama to odgovara, nego kad se "cjepkanje", samo po sebi, dovede do besmisla. Kada od srpskohrvatskog, nastadose, osim srpskog i hrvatskog, bosanski i crnogorski, vama komsije, to bi milo. Nista nelogocno ne otkriste. Sad budite spremni i na dalje cjepkanje, recimo istrijanski, dalmatinski ... ko zna koji jos.
    (Olja, 3. mart 2021 18:00)

    # Link komentara

  9. Ово је шокантно и већ прелази границе доброг укуса и политичку коректност. Да ли су наши државни органи чули за израз “међудржавни реципроцитет”?
    (Obrad011, 3. mart 2021 17:54)

    # Link komentara

  10. Ovo je zadiranje u sistem jedne države, da li će se na teritoriji Srbije uvesti jedan jezik, ili pismo zavisi samo od građana Srbije.
    Hrvatski nacionalizam prelazi granice Hrvatske, osporavaju i asimiluju Bunjevce i Šokce u Hrvatskoj, pa smatraju da mogu i u Srbiji, gde su svoje pravo stekli, Vlasi, Goranci, Bunjevci, Šokci i nikom ne pada na pamet da ih tera da se izjasne kao Srbi, a kamoli kao Hrvati.
    Toliko o srpskom i hrvatskom društvu, kulturi i evropejstvu.
    (Edgar, 3. mart 2021 17:39)

    # Link komentara

  11. mi bunjevci nismo hrvati
    (dida jose subotica, 3. mart 2021 17:38)

    # Link komentara

  12. Bune se što će bunjevci uraditi isto što su oni sa hrvatskim jezikom. Standardizovali dijalekt srpsko-hrvatskog jezika. Ne vidim u čemu je problem. Hrvati su sami od jezika načinili političku kategoriju, a ovo je samo skupa posledica toga; kao što su i crnogorski, bošnjački, ...
    (stefan, 3. mart 2021 17:03)

    # Link komentara

  13. Tako je to kad se od govora napravi jezik.
    (Dragan Jankovic, 3. mart 2021 17:03)

    # Link komentara

  14. Cim, se ovi bune znaci da je ispravno uvesti bunjevacki jezik. A ihjj nema nadleznost na teritoriji republike Srbije pa je njihov protest ne bitan.
    (I1, 3. mart 2021 16:53)

    # Link komentara