Jagodina - Društvo - B92 Lokal

"Vide taktilno bolje nego mi vizuelno" - Jedinstvena radionica slikara i likovnog pedagoga u Jagodini

Osmislio ju je slikar i likovni pedagog Bratislav Đokić Kan, Jagodinac.

Izvor: RTS Jagodina
Podeli
Foto: Shutterstock/Alena A
Foto: Shutterstock/Alena A

Najnovije vesti iz Jagodine čitajte ovde.

Želja mu je da tim osobama poruži šansu da pokažu svoju kreativnost, nauče nešto novo i druže se sa umetnicima, prenosi RTS.

Danijela Miljković prvi put u životu u prilici je da pod prstima oseti lepotu umetničke skulpture i da, kako sama kaže, "vidi" vajarsko delo.

Slepim i slabovidim osobama dodir je sve i često imaju potrebu da se, kao i drugi ljudi, umetnički izraze i stvore nešto lepo.

Danijela Miljković kaže: "Slepa sam sto posto, nikada nisam bila na ovakvom skupu, lepo je, prijatno je kada ste deo nečega, lepo je".

Danijela je jedana od učesnica umetničkih radionica za slepe i slabovide koje su pokrenute u prostorijama međuopštinskog udruženja u Jagodini. Izvajala je uskršnju korpicu od gline, ali i drugi su se potrudili i nastala su zanimljiva dela.

"Ja sam danas napravio recimo potkovicu, predmet sreće, i napravio sam ogrlicu za neku nevestu i tako", navodi Miodrag Ovijenko.

Vajarsku radionicu volonterski vodi jagodinski umetnik i profesor slikarstva Bratislav Đokić Kan i ona je po mnogo čemu jednstvena. I drugi umetici sa oduševljenjem su prihvatili da rade sa slepim i slabovidim osobama.

"Oni ne mogu da vide, ali napravićemo im galeriju skulpture, jer oni taktilno bolje vide nego mi vizuelno. Oni to osećaju. Ljudi koji dolaze ovde da se druže koji su neverovatno hrabri ljudi,puni pozitivne energije, to je neverovatno. Ovde da dođete i da dobijete naviku da stalno dolazite," poziva Bratislav Đokić Kan, slikar i likovni pedagog.

Ideja je da dela nastala u radionicama budu izložena u centru Jagodine na najprometnijem mestu, da ih svi vide, ali i da upoznaju slepe i slabovide umetnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.