Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Nekada biser modernog graditeljstva: Propada hotel "Jagodina" sa Titovom rezidencijom VIDEO

Hotel "Jagodina" u centru grada, u kome je rezidenciju imao Josip Broz Tito, a arhitekta Miloš Konstatinović iz Beograda dobio nagradu za najbolje arhitektinsko rešenje u Srbiji 1979, ne radi već 15 godina i vidljivo propada

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Foto: Adam Radosavljevic/Shutterstock
Foto: Adam Radosavljevic/Shutterstock

Arhitekte i građevinski stručnjaci Jagodine tvrde za Tanjug da je "biser modernog graditeljstva", najlepši i najveći na "koridoru 10", od Beograda do Niša, a da bi sada za njegov povratak u prvobitno stanje, iako kako kažu "ne znaju pravo stanje unutra", trebalo investirati dva do dva i po miliona evra.

Bivši rukovodilac hotela rekao je Tanjugu da je osamdesetih godina prošlog veka, u hotelu odsedalo godišnje 26.000 samo tranzitnih turista iz zemalja sadašnje Evropske unije, "na bazi polupansiona, zadržavali se jedan ili dva dana, a boravk su koristili za posetu manastirima Pomoravlja, Resave i Levča".

Hotel ima 156 soba, a sobe, Titova rezidencija i apartmani su na braon, zelenom, belom, ljubičastom i plavom spratu, ima kongresnu dvorani, banket sale, pivnicu, zatvoreni bazen, kuglanu, disko klub, saune, solarijum, poslastičarnicu...

"Tito rezidenciju nikada nije koristio, koristili su je neki drugi visoki finkcioneri Srbije i Jugoslavije, tog vremena", kaže sagovornik Tanjuga.

Agencija za privatizaciju hotel je bila prodala beogradskom biznismenu Milomiru Joksimoviću za 72 miliona dinara, sa obavezom da kupac investira 40 miliona dinara.

Ugovor je kasnije raskinula, jer Joksimović "nije platio treću ratu iz ugovora, nije održao poslovanje i nije poštovao socijalni program".

Za njegovu kupovini navodno su bili zainteresovani i Rusi.

U holu hotela, ispred recepcije, osušila se "zelena oaza", presahnuo vodoskok, osušilo cveće na terasama, a kroz prljava stakla ne vide se ni nekada brojni slikarski radovi, tapiserije, ilustracije na zidovima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.