Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Mala neugledna česma: Jagodinci ovde dolaze sa praznim bocama

Iako Jagodina ima vodovod više od 50 godina i stabilno vodosnabdevanje, njeni građani poslednjih dana s plastičnim kantama i bocama odlaze na seoske česme, toče vodu i odnose kućama.

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Foto: djangosupertramp
Foto: djangosupertramp

"Dolaze automobilima sa praznim bocama, pune ih stavljaju u gepek i odlaze. Ovde je često red automobila", izjavio je danas Tanjugu meštanin sela Bukovče gde najviše dolaze Jagodinci po vodu, na jednu malu neuglednu česmu "ukopanu" u brdo.

Idu i na druge česme u okolini grada, a išli su i na česmu na ulazu u Izletište "Potok", ali je neko pokvario slavinu.

"Voda iz gradskog vodovoda ima neki čudan okus, previše smrdi na hlor, ponekad dobije boju ako je ostavite u čaši da prenoći", izjavio je Tanjugu jedan Jagodinac na izvorištu u Bukovču, koji je došao po vodu sa sedam boca od po pet litara.

U JP "Standar", Radnoj jedinici "Vodovod" rečeno je Tanjugu da je voda u vodovodu hemijski i mikrobiološki apsolutno ispravna, kontroliše se svakodnevno u laboratoriji na izvorištu Ribare.

Epidemiolozi u Higijenskoj službi kažu da korišćenje vode sa seoskih i gradskih česmi može nositi rizik od zaraze, pre svega bakterijom ešerihijom coli.

Jagodina je pre tri godine, zahvaljujuci sredstvima nemačke razvojne banke KFW, zamenila azbestne cevi, osam kilometara glavnog vodovoda i 20 kilometara gradske vodovodne mreže, novim tzv. "eko cevima" i izvršila rekonstrukciju postrojenja na izvoristu u Ribaru sa sistemom za regeneraciju u cilju kvalitenijeg i pouzdanijeg snabdevanja grada vodom, potsećaju u "Vodovodu".

Oni godišnje proizvedu 7,5 miliona litara vode i isporuče građanima i privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.