Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Jedino u Jagodini: tvrdi dimljeni sir recepta iz Bosne

Gordana Milivojević iz Šuljkovca kod Jagodine se već 40 godina bavi proizvodnjom sira. Sve do 2018. godine svake srede i subote, kada su pijačni dani, prodavala je sir na jagodinskoj pijaci.

Izvor: Agroklub Jagodina
Podeli
Foto: Shutterstock/peterzsuzsa
Foto: Shutterstock/peterzsuzsa

Najnovije vesti iz Jagodine čitajte ovde.

Sada prodaje od kuće nekoliko vrsta po kojima je poznata u ovom kraju. Ima svoje redovne mušterije koje joj se redovno vraćaju.

"Naučila sam da pravim sir od svekrve Milinke. Osamdesetih godina prošlog veka odlično je išla prodaja sira na pijaci. Za sat vremena sve isprodajem i vratim se kući. Sada nije tako. Na pijaci je otvoreno nekoliko prodavnica sa mlečnim proizvodima, a i svaki market prodaje sir i kačkavalj", kaže Milivojevićeva i zato je pre četiri godine odlučila da više ne ide na pijacu, već da prodaje od kuće jer ima stalne mušterije, objavio je Agroklub.

Na nov i stari način

Jedina u selu proizvodi sir i za prodaju. Samo nekoliko domaćinstva čuva krave pa tako komšije, ali i iz okoline, kod nje kupuju mleko, sir i kajmak.

"Mi imamo četiri krave. Dnevno od 50 litara mleka napravim oko 10 kg sira, znači oko 300 kg mesečno. Pravim sir na 'novi način', koji se siri samo 24 sata, sir na 'stari način', koji se pravi sa majom, a od pre tri godine i sir od kuvanog mleka. To je neka vrsta tvrdog sira, nešto između sira i kačkavalja" , kaže Gordana.

Recept za onaj od kuvanog mleka, kaže naša sagovornica, uzeo je njen sin od druga iz Bosne.

"Nedavno je moj sin Aleksandar počeo da ga dimi, a nekada ubacujemo brusnicu, suve šljive, alevu papriku, beli luk, origano, bosiljak ili susam. Šta ko voli. Taj sir pravimo po narudžbini. Može da se jede čim se izvadi iz kalupa, a može i da stoji, tako se suši i postaje još lepši. Dobro ide uz vino i rakiju, kao meze", objašnjava ova domaćica.

Dosta posla oko krava, ali se voli

Kaže da se više isplati pravljenje sira nego prodaja mleka.

"Cena mleka sa premijom sada iznosi 47 dinara, što nije tako loše. Ranije nisam prodavala mleka jer se nije isplatilo, a sada prodajem i otkupljivačima kada imam veće količine. Imam stalne mušterije koje kupuju i mleko i sireve. Ko jednom proba obavezno se vraća ponovo", ponosno kaže Milivojevićeva.

Iako ima dosta posla i oko krava, i oko proizvodnje sira, naša sagovornica kaže da voli to što radi. Prodaje ih po ceni od 350 do 700 dinara po kilogramu, kajmak po 1.000 dinara, pa joj se više isplati od prodaje mleka.

Inače porodica Milivojević živi od poljoprivrede. Bave se plasteničkom proizvodnjom jagoda, kao i uzgojem lubenica jer je ovo podneblje dobro za uzgoj voća. Još na 20 hektara zemlje seju kukuruz, pšenicu i suncokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.