Čačak - Društvo - B92 Lokal

Sprema se kompletna rekonstrukcija: Gradiće se i 24.000 kvadrata nove hirurške bolnice u Čačku

Milun Todorović, gradonačelnik Čačaka, najavio je da će Opšta bolnica kompletno rekonstruisana. Za izradu projekata iz budžeta grada biće izdvojeno 85 miliona dinara.

Izvor: ozonpress.net Čačak
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, lagereek
Ilustracija: Depositphotos, lagereek

Naredne nedelje biće raspisan i javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, za objekat površine oko 55.000 kvadrata, piše Ozon press.

"Od tih 85 miliona dinara, 80 miliona je za izgradnju i rekonstrukciju kompletnog sadržaja u bolnici na 10,2 hektara, ali i RH centar, 5 miliona dinara u Ovčar Banji. To je sve u jednom paketu, jer sasvim je logično da kada se izgradi novi RH centar u Ovčar Banji bude u sastavu Opšte bolnice u Čačku, pre svega zbog kadrova, ali i kontrole usluga", izjavio je Todorović i dodao da je Grad u prethodnom periodu izdvojio 12 miliona dinara za ozakonjenje svih objekata koji se nalaze u bolničkom krugu.

"Ti objekti nisu bili ozakonjeni i nisu do kraja sprovedene sve procedure da bi država bila vlasnik. To je bio veliki posao i uslov da bismo mogli da radimo projektno-tehničku dokumentaciju. Nekih 32.500 kvadrata smo ozakonili, a onda smo sa zaposlenima, zdravstvenim radnicima, lekarima iz različitih oblasti došli do projektno-tehničkog zadatka rekonstrukcije bolnice i uklanjanje 8.300 kvadrata koji su devastirani i nisu za bolničko lečenje", kazao je gradonačelnik Čačka.

Izgradnja i rekonstrukcija bolnice odvijaće se u tri faze.

"Siguran sam da ćemo u prvoj fazi graditi 24.000 kvadrata hirurškog bloka. Dakle, to na onoj površini koju smo očistili, oko dva hektara, i izgradili saobraćajnicu koja treba da dobije naziv Doktor Slobodan Blagojević, koji je nažalost izgubio bitku sa koronom, a bio je upravnik Bolnice u Atenici, i sve one nedostajuće infrastrukturne radove smestili u tu saobraćajnicu. U ovoj prvoj fazi naša želja, ali i potreba, jeste da se hirurška bolnica, oko 24.000 kvadrata izgradi na tom prostoru i da ima toplu vezu sa postojećom bolnicom, koju mi zovemo 'nova bolnica', a ova sadašnja nova bolnica da se pretvori u internističku bolnicu. Dakle, imaćemo dva bloka, internistički i hirurški", rekao je Todorović.

Kako je dodao, u drugoj fazi očekuje se izgradnja sadržaja koji će biti usmereni ka potrebama pacijenata, kao i rekonstrukcija postojećeg Infektivnog odeljenja koje će se pretvoriti u Infektivnu kliniku. U trećoj fazi najavljuje se rekonstrukcija postojećih odeljenja sa izgradnjom sadržaja za što udobniji boravak pacijenata.

Gradonačelnik Čačka podvukao je da sa Ministarstvom zdravlja Grad ima odličnu saradnju proteklih godina i da su zajedničkim sredstvima radili na rekonstrukciji brojnih odeljenja, kao i izgradnji nove angio sale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.