Čačak - Društvo - B92 Lokal

Pravo izjašnjavanja na referendumu ima 95.708 Čačana i Čačanki

Od poslednjeg izveštavanja o promeni Ustava Republike Srbije prošlo je 15 godina. Građani Srbije će u nedelju, 16. januara odlučivati da li će najviši opšti pravni akt zemlje biti promenjen.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Izjašnjavanje će trajati od 7 do 20 časova, a zaokruživanjem ponuđenih odgovora „da” ili „ne” građani će odlučivati da li će sudije, predsednici sudova, javni tužioci, zamenici i članovi Državnog veća tužilaca biti birani bez direktnog učešća Skupštine Srbije.

"Ovim promenama garantuje se stalnost sudijske funkcije. Na ovaj način, nema politizacije, iz izbora sudije se briše politika, pravosudje je isključivo u nadležnosti Visokog savet sudska, a Vrhovni Kasacioni sud od sada će promeniti naziv u Vrhovni sud", rekla je Kasija Vukajlović, predsednica GIK u Čačku.

Sve tehničke pripreme su sprovedene ,a u cilju sprovođenja mera zaštite protiv kovida, sva biračka mesta će dan pre biti očišćena, dezinfikovana, a članovi biračkog odbora pored držanja distance, moraće ispravno nositi zaštitnu masku, a prilikom ulaska glasača obezbeđene su maske i rukavice.

"Spremni smo u skladu sa nadležnostima, na 104 mesta će glasati 95708 birača sa područja grada Čačka . Nakon glasanja, svako mora obaviti dezinfekciju ruku,a glasač mora na kratko skinuti zaštitnu masku kako bi se utvrdio njegov identitet. Nema dužeg zadržavanja i kontakta, a oni koji iz zdravstvenog razloga ne mogu doći na glasanje, mogu to učiniti I van biračkog mesta,tako što će se do 11 sati prijaviti da žele da glasaju u kući, nakon čega će tročlana komisija doći kod njih u kuću, a ukoliko su kovid pozitivni, članovi će ispoštovati njihovu odluku I omogučiti im da glasaju, čekajući ih ispred kuće dok obave svoju gradjansku dužnost, dodala je Vukajlović .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.