Čačak - Društvo - B92 Lokal

Bračni par iz Francuske dao svoje knjige: Više od 5.000 naslova stiglo u Čačak FOTO

Čačanska biblioteka "Vladislav Petković Dis” od danas je bogatija za Odeljenje strane knjige sa više od 5.000 naslova, koje je otvorio direktor Uprave za odnose sa dijasporom i Srbe u regionu.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Arno Gujon je istakao da je otvaranje ovog odeljenja bitno ne samo za čačak već za čitavu Srbiju, prenosi RINA.

"Mi poklanjamo knjige na srpskom jeziku bibliotekama u svetu kako bi naša deca i naši ljudi koji žive u inostranstvu mogli da uče i da imaju kontakt sa srpskim jezikom, a izuzetno je bitno da i u samoj Srbiji imamo kontakt i sa stranim književnostima. Raduje me to što je jedan deo ovog odeljenja dat od strane jednog bračnog para iz Fransucke pre 50 godina, a jedan supružnik je bio srpskog porekla tako da je i dijaspora učestvovala u ovome na neki način”, rekao je Gujon.

Knjige koje je čačanska biblioteka dobila veoma su značajne za sve one koji žele da usavršavaju svoje znanje stranog jezika ili prosto da uživaju u stranoj literaturi i to na jeziku na kom su data dela pisana.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa nizom partnera u zemlji i inostranstvu, pre svega Ministarstvo kulture, Narodnu biblioteku Srbije, biblioteku Matice srpske, strane kulturne centre koji rade u republici Srbiji i Kongresnu biblioteku u Vašingtronu, Gete institut i slični, mi smo u zadnjih godinu dana takođe dobili više od hiljadu naslova, savremenih, aktuelnih knjniga koje omogućavaju svima zainteresovanim za usavršavanje stvarnih jezika i učenje stranih kultura ili prosto čitanje literature na stranbim jezicima da to sada mogu i da koriste u ovom odeoljenju”, rekao je direktor čačanske biblioteke Bogdan Trifunović.

Viši savetnik u ministartvu kulture, Mladen Vesković, istakao je da ovakvih dobro opremljenih odeljenja u Srbiji nema puno, a upravo to je neophodno i od velikog značaja.

"Koliko god da je važno imati literaturu na maternjem jeziku i bez obzira koliko je izdavašstvo u Srbiji razvijeno, sa nekoliko desetina hiljada naslova godišnje, ipak ostaje nezamenjiva činjenica da moramo podsticati čitanje i znanje na svim drugim stranim jezicima, pogotovo onih koji su u široj upotrebi. Tako da i u tome vidim veliki prostor za nastavak saradnje, a u smislu da ovo odeljenje bude opremljeno novijim stranim knjigama koje će koristiti gradjanima Čačka”, kazao je Mladen Vesković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.