Beograd - Politika - B92 Lokal

Okrugli sto "Srbija, Rusija i rađanje novog sveta"

Srbi i Rusi su nosioci visokih pravoslavnih duhovno - moralnih vrednosti, a intenziviranje bratske saradnje Srbije i Rusije strateški je važno, rečeno je na okruglom stolu "Srbija, Rusija i rađanje novog sveta" u Beogradu.

Izvor: srpskaistorija.com Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Leonid Altman
Foto: Shutterstock/Leonid Altman

Skup je organizovalo Srpsko – rusko bratstvo, čiju Povelju je do sada potpisalo više od 120 istaknutih ličnosti srpskog javnog života, prenosi srpskaistorija.com.

Srpsko – ruski bratski odnosi i savezništvo traju vekovima, a pomoć Rusije srpskom narodu je dragocena i to je stub kojeg se Srbija ne može i ne sme odreći, rečeno je na skupu.

"Srpski i ruski narod baštine jednu kulturu, jednu civilizaciju. To je po američkim autorima, njihovim najvećim intelektualcima, istočnopravoslavna civilizacija, dakle mi pripadamo jednoj civilizaciji i to je budućnost naša", kaže Srđan Perišić, profesor geopolitike.

Pri donošenju odluka mora se uzeti u obzir i mišljenje građana, smatra politikolog Slobodan Antonić. Kaže da istraživanja javnog mnjenja, ko god da ih provodio, pokazuju rezultate slične onima do kojih je došla "Nova srpska politička misao".

"81% ispitanika i dalje se protivi uvođenju sankcija Rusiji, 83,5% se protivi članstvu Srbije u NATO, znači ZA je svega, pazite, 4%", precizirao je Antonić.

"Neuvođenje sankcija Rusiji apsolutno svi mi podržavamo i to nije samo naš moralni i istorijski dug prema Rusiji, to je i naš čist ekonomski interes. Te sankcije bi nanijele štetu samo nama", navodi Miloš Banđur.

U vojnom i ekonomskom smislu dogodile su se ogromne promene, opada dominacija Zapada i rađa se novi svet, koji predvode Rusija i Kina, kažu učesnici.

Strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom u mnogome je ojačalo poziciju Srbije i njen suverenitet.

"Poredak koji se rađa Rusi u svojim dokumentima za sad zovu „pravedni multipolarni sistem“, a Kinezi ga zovu „zajednica zajedničke budućnosti čovečanstva", naglasio je Vladimir Kršljanin, potpredsednik Međunarodne slovenske akademije.

"Jačanje svih tih tokova u stvari otvara ogromne mogućnosti nama ovde koje nisu postojale pre 20, ili onih devedesetih godina, kada je stvarno bio unipolarni svet i kad je Amerika stvarno mogla da radi šta god hoće. Mi samo treba da se oslobodimo te inercije", ističe advokat Branko Pavlović.

Pavlović kaže da je odličan primer Republika Srpska, gde ne samo rukovodstvo, već i građani znaju da bi trebalo čuvati ono što imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.