Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Minimum po splavu 14.000 evra godišnje

Javnioglas za prikupljanje pisanih ponuda za zakup 30 lokacija na Savskom keju gde će se nalaziti splavovi objavljen je juče, a ponude će moći da se podnesu do 21. decebra u 11.30 časova.

Izvor: Novosti (Š. Marović) Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Sudeći po propozicijama iz objavljenog oglasa, godišnja renta za splav na Savskom keju iznosiće najmanje oko 14.000 evra. Ishod licitacije biće poznat za pet dana, odnosno za 15, ako se pojavi više od 50 ponuđača, pišu Novosti.

Splavovi će biti legalno postavljeni, vlasnici će plaćati zakup prostora, kao i mesečni utrošak vode i struje, a imaće i obavezu ugradnje prečišćivača vode koji odlaze u reku.

Plutajući objekti biće maksimalne površine 700 kvadrata, dok je početna cena godišnje zakupnine 2.300 dinara po metru kvadratnom. To znači da će budući zakupci za 12 meseci morati da izdvoje najmanje 14.000 evra za prostor na Savskom keju. Zakup se daje na određeno vreme, odnosno period od tri godine, a rata za prvu godinu mora se uplatiti pet dana po sklapanju ugovora, u šta će biti uračunat i prethodno uplaćeni depozit. Ukoliko se desi da više ponuđača za određenu lokaciju pošalje istu ponudu, nove će se otvarati za tri dana, a ukoliko ih oni ne dostave, budući zakupac biće određen žrebom!

"Poslednjeg dana, predviđenog za dostavljanje ponuda, od 7.30 do 11.30 biće postavljen video-nadzor čitavog postupka predaje ponuda, a istovremeno, potencijalni zakupodavci će moći fizički da prisustvuju procesu primanja ponuda, što će obezbediti apsolutnu javnost i transparentnost procesa", istakao je sekretar za privredu Nikola Kožović.

- Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje zakupnine za konkretnu lokaciju. Podnosilac ponude za zakup vodnog zemljišta može biti svako zainteresovano pravno lice, preduzetnik ili udruženje, kao i pojedinac u skladu sa uslovima.

Nakon izbora zakupaca, svi vlasnici splavova koji nisu stekli uslov za zakup imaće određeni rok da sami uklone svoje plutajuće objekte. Ukoliko ih u datom roku ne uklone, za to će se pobrinuti Grad, u saradnji sa Vojskom Republike Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Policijskom upravom, kao i Rečnom policijom.

- Grad je u obavezi da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode. Očekuje se da kompletan postupak bude završen u prva tri meseca 2023. godine. Sama naplata zakupa krenuće onog momenta kada Grad obezbedi potrebnu infrastrukturu.

Slobodno oko reni–bunara

Do broja od trideset lokacija za splavove došlo se tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između plutajućih objekata mora da bude razmak od petnaest metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da oni neće biti postavljeni tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

Tako će od 100 splavova, koliko ih danas ima na Savskom keju, ostati manje od trećine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.