Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Još 10.000 Obrenovčana dobija centralno grejanje

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će još najmanje 10.000 stanovnika Obrenovca dobiti centralno gradsko grejanje zahvaljujući projektu koji je pokrenula ta opština u saradnji s EPS-om.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
FOTO TANJUG/ PREDRAG MITIC
FOTO TANJUG/ PREDRAG MITIC

Tim projektom će biti obezbeđeno da još milion kvadratnih metara bude pokriveni sistemom centralnog grejanja, što je duplo više nego što je trenutno.

Ona je obišla dispečerski centar JKP "Toplovod Obrenovac" ističući rukovodstvo opštine Obrenovac koje se, kaže, svakodnevno trude da poboljšaju kvalitet života građana, ali i da životna sredina bude zdravija.

Premijerka je zahvalila EPS-u što su pokrenuli i finansirali projekat zaštite životne sredine, čija je vrednost oko 12 miliona evra.

"Želim da se zahvalim Miloradu Grčiću na svemu što je uradio i inicijativi koju je imao kao v.d. direktora EPS-a da se proširi sistem daljinskog grejanja", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je poručila da se danas u Srbiji održavaju ekološki protesti koji, kako kaže, vode političari i upitala šta su oni uradili za zaštitu životne sredine dok su bili na vlasti.

"Projekti zaštite životne sredine krenuli su da se realizuju 2014. godine, kada je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić postao premijer. Investirali smo do sada više od 600 miliona evra, samo u filtere za odsumporavanje na našim termoelektranama", rekla je predsednica vlade i dodala da se razmišlja o daljem proširenju mreže centralnog grejanja kako bi se gasila individualna ložišta.

Brnabić je naglasila da će to najbrže uticati na kvalitet vazduha u našoj zemlji, jer, dodaje, individualna ložišta su jedan od osnovnih uzročnika zagađenja vazduha.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da se Obrenovac najbrže razvija od svih prigradskih opština jer, kako kaže, rukovodstvo se posvećeno bavi rešavanjem problema.

On je rekao da će tokom ove i naredne godine, kroz projekat "Čista Srbija", 75 odsto Obrenovca biti pokriveno kanalizacijom.

Dodao je da će u Obrenovcu do kraja godine i svaka kuća imati vodu.

"U osnovnoj školi u Vukićevici ćemo za Svetog Savu pustiti vodu i nijedna kuća na teritoriji Obrenovca neće biti bez vode", rekao je Vesić i naveo da se očekuje početak radova na toplodalekovodu koji bi trebalo, prema njegovim rečima, da bude u funkciji 2023.godine.

Tada će se, kaže, za oko 35 odsto smanjiti kupovina gasa u našim toplanama.

Vesić je najavio i da će Obrenovac dobiti novu pijacu, što je, ističe, važno zbog svih poljoprivrednika.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naveo je da se u tu opštinu svake godine uloži više od 100 miliona evra, a neki od projekata su autoput, odsumporavanje termoelektrana, infrastruktura....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.