Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Gradiće se 90 kilometara kanalizacije i pet fabrika otpadnih voda

Kroz projekat "Čistija Srbija" dobićemo novih 90 kanalizacione kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, najavio je danas u Obrenovcu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je istakao da je ovaj projekat važan za Srbiju i za Beograd i ukazao da da nije bilo pomoći Vlade Srbije, koja je obezbedila sredstva, ne bi tako brzo mogao da bude završen projekat izgradnje kanalizacije u Obrenovcu.

"Ova fabrika koju ćemo graditi za preradu otpadnih voda jedna je od pet koju imamo na teritoriji Beograda. Najveća je u Velikom Selu, a u toku je faza izgradnje u vrednosti od 271 miliona evra i očekujemo da u septembru počnu radovi. Čim počne izgradnja fabrike u Velikom Selu, počećemo da radimo projektovanje za drugu fazu u vrednosti od između 400 i 700 miliona evra u zavisnosti koju tehnologiju budemo koristili. Kada završimo drugu fazu, tada će 1,5 milion ljudi imati rešen problem kanalizacije", naveo je Vesić.

Pored toga, u okviru projekta "Čistija Srbija" gradiće se fabrika u Ostružnici, a završeno je i projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, na čemu radi EBRD, kao i izgradnja fabrike u Grockoj.

"Ono što je važno da građani znaju jeste da sva kanalizacija iz Beograda ide direktno u Savu i Dunav, a imamo oko 100 direktnih ispusta kanalizacije u ove reke, dok godišnje u njih sipamo fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena", rekao je Vesić.

On je istakao da je tu konačno pomoć države, a i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da se bavi ovim problemom i obezbedio je dovoljno sredstava da u Srbiji počne da se rešava problem kanalizacije.

Vesić podseća da su od 2014. godine do danas Grad Beograd i Opština Obrenovac uradili oko 27 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji ove gradske opštine.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je kazao da je učinjen veliki iskorak na izgradnji infrastrukture, brze saobraćajnice ka Beogradu, završetak kanalizacije u Zvečkoj i na Mladosti.

"U planu je kompletan Barič i Mislođin, ali i dve fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Vrednost ovih investicije je četiri godišnja budzeta opštine Obrenovac", navodi Čučković.

Dodao je da će sve ono što je obećano građanima biti urađeno brže nego što je planirano.

"Predsednik Vučić je obezbedio više od tri milijarde evra za celu Srbiju, a time je i Obrenovac rešio problem. Što se tiče Beograda, raspisana su dva tendera - vodovod Grabovac-Vukićevica, koji će doći do Uba banjanskin putem, i suštinski ćemo završiti kompletno povezivanje Obrenovca na vodovod. Raspisan je tender i za izgradnju kanalizacije u naselju Belo polje", rekao je Čučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.