Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Želimo da Beograd bude jedan od najzdravijih gradova"

Želimo da Beograd bude jedan od najzdravijih gradova u ovom delu Evrope, poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić nakon sastanka sa predstavnicima SZO, UN i UNDP u Srbiji.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je rekao da je na sastanku bilo reči o unapređenju kvaliteta životne sredine, vazduha, zdravlju građana Beograda, te da je dogovoreno da se ta pitanja zajednički rešavaju.

"Razgovarali smo o konkretnim merama koje se tiču zagađenja životne sredine, to je pitanje zagađenja vazduha kroz ložišta, individualna ili gradska, a s druge strane posebno smo akcentirali važnost mobilnosti u Beogradu i taj segment zahteva unpređenje u narednih 10 godina, kao što je predviđeno akcionim planom", rekao je Radojičić novinarima nakon sastanka.

Poručio je da Grad Beograd ima za cilj da prestonica postane jedan od najzdravijih gradova u ovom delu Evrope.

"Razgovarali smo kako da unapredimo biciklističke staze, da nađemo načina, uz pomoć ministarstava, kako da brže infrastrukturno unapredimo grad, da ljudi mogu da se priključuju na sistem daljinskog grejanja i lakše greju svoje stanove", poručio je Radojičić.

Podsetio je da će ove godine biti nabavljeno još 10 električnih autobusa, kao i 100 autobusa na gas, te naveo da će se 309 miliona dinara odvojiti za energetsku efikasnost.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da su svesni problema zagađenosti vazduha u Beogradu, koji je opasan po zdravlje, naročito za najosetljiviju populaciju, kao što su bolesni, stariji i deca.

"Sada smo upoznati koji su izvori zagađenja. Spoljna zagađenja su grejanje, energija i saobraćaj, a izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima su stari sistemi grejanja i pušenje", navela je Žakob.

Kako je poručila, dobra vest je da postoje tehnološka rešenja, te ona za finansiranje i upravljanje projektima i dodala da je Grad Beograd veoma aktivno uključen u rešavanje problema zagađenosti vazduha.

"Ono o čemu smo razgovarali je i da se pojača saradnja među svim zainteresovanim stranama, to su Grad, UN, građani Beograda...", rekla je Žakob.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da najveći problem zagađenja dolazi od saobraćaja, sistema grejanja u stanovima i kućama, te poručila da su potrebne i inovacije iz privatnog sektora koje bi pomogle u rešavanju tog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.