Beograd - Društvo - B92 Lokal

Vesić se oglasio o novim merama: Kompromis

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas nakon sednice Кriznog štaba da je medicinski deo štaba bio za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata tokom vikenda i narednih pet dana, ali da se razgovaralo argumentovano, te da je predlog premijerke bio kompromisno rešenje.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Depositphotos, apeyron
Foto: Depositphotos, apeyron

"Svako ko predlaže takvu meru treba da obezbedi plate za te ljude"

"Predlog premijerke bio je takav da se za vikend radi do 14 časova, što se odnosi na restorane, kafiće i sve druge uslužne delatnosti. Od ponedeljka se sve vraća na staro, znači radiće se do 20 časova. Takođe, posle 14 časova moći će da rade samo prehrambene radnje, apoteke, pumpe", rekao je on, prenosi Beoinfo.

On je dodao da je predviđeno da na planinama ugostiteljski objekti ne rade uopšte u zatvorenom, a da na otvorenom radno vreme bude do 14 sati.

"Svi predlozi biće na sednici Vlade Srbije, koja će o tome danas odlučiti", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika ocenio je da je „politika veština mogućeg”, te da Grad Beograd smatra da treba da se nađe balans između ekonomije i zaštite zdravlja ljudi.

"Ponosan sam i srećan zato što se u Beogradu radi do 20 sati, što nije slučaj u Parizu, Rimu, Londonu. Mislim da skraćenje radnog vremena nema nikakve veze sa širenjem zarazne bolesti, jer je zaraza u restoranima moguća i u 12, 13, 15, 17 ili 21 sat, što ima veze sa poštovanjem mera".

U Beogradu više nema žurki zato što se uključilo tužilaštvo, kaže on. "Tako da oni koji ih organizuju mogu krivično da odgovaraju".

Beograd je posredstvom Кomunalne milicije i svojih inspektora, ali i uz pomoć Policije i Sanitarne inspekcije uspeo da zaustavi žurke, odnosno da nađe način da se mere poštuju, a da istovremeno radi privreda, objasno je Vesić.

On je naglasio da je jedan od njegovih argumenata bio i taj da ako se sve zatvori, onda će se žurke organizovati po kućama.

"Кomunalna milicija ne može da uđe u privatnu kuću niti policija. To može da se uradi jedino ako je počinjeno neko krivično delo, što znači da treba da postoji poseban nalog za to. Bolje je da ljudi budu u javnim prostorima, koje možemo da kontrolišemo i gde se mere poštuju, nego da budu u privatnim kućama gde nema poštovanja mera i ne možete da organizujete kontrolu. Za nas je važno da privreda u Beogradu radi, i to stalno ponavljam. Moj posao je da štitim interese građanki i građana Beograda, odnosno da im obezbedim plate", kazao je Vesić.

On kaže da ne može da dozvoli da Beograd bude talac onoga što se dešava u ski-centrima, jer 90 posto zaraženih dolazi sa planina.

"Trebalo je da se na tu situaciju vezanu za Кopaonik i druge planine reaguje ranije i zato moramo da govorimo o individualnoj odgovornosti, jer država ne može sve da završi. Nismo srećni što će se raditi za vikend do 14 sati, ali smo zahvalni premijerki koja razume naše argumente i očekujemo da će od ponedeljka biti reči i o relaksaciji mera", rekao je Vesić i dodao da moramo da budemo odgovorniji i insistiramo na poštovanju mera.

On je najavio da Grad Beograd sa Zavodom za javno zdravlje priprema mere koje će se odnositi na koncerte i javne skupove, jer je u planu da se od kraja marta počne sa održavanjem koncerata kako bismo se polako vratili normalnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.