Beograd - Društvo - B92 Lokal

Vesić otvorio rekonstruisani boravak za decu i mlade ometene u razvoju na opštini Stari grad

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je zajedno sa sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević otvorio boravak za decu i mlade ometene u razvoju koji se nalazi na teritoriji opštine Stari grad.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Vesić je ovom prilikom izjavio da se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se to društvo odnosi prema najstarijim i najmlađima, kao i prema onima koji imaju posebne potrebe.

"Zadovoljan sam jer Beograd pokazuje da sve više vodi računa o sugrađankama i sugrađanima koji imaju posebne potrebe i da brine o njima, a to su svakako i deca odnosno omladina ometena u razvoju. Ovaj dnevnik boravak je drugi koji smo preuredili ove godine i dokazuje koliko vodimo računa da ova deca imaju zaštitu društva i posebnu negu", objasnio je Vesić.

On je naglasio da je na teritoriji grada Beograda ukupno 619 korisnika koji imaju rešenje Gradskog centra za socijalni rad.

"Tokom poslednje tri godine otvorili smo četiri objekta u Ovči, Sopotu, Lazarevcu, kao i objekat „Predah”. Povećali smo kapacitet za oko 200 korisnika i nastavićemo da radimo u tome pravcu, jer je to veoma važno. Takođe, na ovaj način pokazujemo da naši sugrađani koji imaju potrebu da društvo na poseban način brine o njima nisu sami. Kao Grad koji ima sve veći budžet i mogućnosti da rešava takve vrste problema, koje ranije nismo mogli da rešavamo, sada možemo da kažemo da smo društvo koje je odgovorno i koje vodi računa o svakom svom članu", rekao je Vesić.

On je zahvalio ljudima koji rade u ovakvim dnevnim boravcima, a kojih je 358.

"Posebno sam zadovoljan što je 70 odsto njih vakcinisano, odnosno više od proseka u odnosu na Beograd i Srbiju. Mi smo danas prešli 62 odsto vakcinisanih drugom dozom, a ove nedelje ćemo biti na trećini punoletnih sugrađana koji su vakcinisani trećom dozom. Na ovaj način oni štite svoje korisnike i sebe. Posebno sam zadovoljan načinom na koji su oni organizovali rad tako da nisu imali nikakvih problema ni tokom korone, jer njihovi korisnici imaju potrebu za ovakvom vrstom aktivnosti bez obzira na to da li je epidemija ili nije. Iz tog razlog oni moraju da se organizuju bez obzira na to kakva je epidemiološka situacija. Ovaj posao ne može da se plati novcem. Može da se radi samo s ljubavlju, jer je težak i odgovoran", objasnio je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da je Dnevni boravak za decu i mlade ometene u razvoju na opštini Stari grad kompletno obnovljen.

"To znači da će od sutra, kada se korisnici vraćaju, ovde biti mnogo bolji uslovi i za njih i za zaposlene. Radovi na rekonstrukciji su trajali 45 dana, a kupljen je i novi nameštaj pa će od sutra ponovo biti moguće svakodnevno korišćenje usluge dnevnog boravka", rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da je radno vreme dnevnog boravka od 6 do 18 časova, uz napomenu da osim stručnog rada korisnici imaju obezbeđena tri obroka.

"Ova usluga podrazumeva da specijalizovana vozila, kojih u ovom trenutku u Beogradu ima 20, odlaze u domove korisnika, dovoze ih do dnevnog boravka, a nakon toga ih vraćaju kućama. Do kraja dana prostor će biti kompletno dezinfikovan i od sutra će ovaj prostor moći da koriste samo korisnici i zaposleni. Naravno, sve uz poštovanje epidemioloških mera jer je jako važno da ljudi budu zaštićeni kako bi se pre svega sačuvalo zdravlje, ali i obezbedio kontinuitet u pružanju ove usluge", rekla je Stanisavljevićeva.

Majka korisnika ovog prostora Ljiljana Radovanović je zahvalila Gradu Beogradu koji je obezbedio rekonstrukciju ovog objekta i dodala da su roditelji zadovoljni zaposlenima koji rade sa decom

Događaju je prisustvovao i direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine omete u razvoju Petar Jordanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.