Beograd - Društvo - B92 Lokal

U Zemunu u tradicionalnom plivanju za Časni krst učestvovala 223 takmičara

U Zemunu su u tradicionalnom plivanju za časni krst učestvovala 223 takmičara, a razdaljinu od 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista, prvi je preplivao Ðorđe Lukić (22) kojem su pripale statua Bogojavljenskog plivača i zlatna medalja Svebor saveza Beograd.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Opština Zemun
Foto: Opština Zemun

Obeležavanje Bogojavljenja počelo je u 9.00 časova liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja, a zbog epidemiološke situacije tradicionalna Litija zemunskim ulicama nije održana ove godine.

Pre početka plivanja sveštenstvo Hrama blagoslovilo je učesnike, koji su zatim položili zakletvu bogojavljenskih plivača.

Ovogodišnji osvajač Časnog krsta, inače pripadnik policijske brigade, Ðorđe Lukić rekao je da mu je oduvek bila želja da učestvuje na tom takmičenju.

"Osećaj je neopisiv, prvi put sam plivao za krst. Svi koji smo plivali za krst pobednici smo danas, a ja sam imao malo više sreće da sam stigao pre ostalih", rekao je Lukić novinarima.

Dodao je i da se svakodnevno pripremao za takmičenje, kao i da će i sledeće godine ponovo plivati.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je Zemun i ove godine centar obeležavanja verskog praznika Bogojavljenja.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećena je Udruženju "Evo ruka", koje su osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kako bi poboljšali kvalitet života i obezbedili im sigurnu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.