Beograd - Društvo - B92 Lokal

U Beogradu divlja gradnja uzela maha: Zatvoreno skoro 300 nelegalnih gradilišta

U glavnom gradu svake godine "nikne" veliki broj nelegalnih gradilišta, a mnoga od njih uspeju da "prežive" i kasnije se legalizuju.

Izvor: Novosti/Š.M. Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: julia64/Shutterstock
Ilustracija/Foto: julia64/Shutterstock

U toku prošle godine zatvoreno je 276 lokacija na kojima su se izvodili "divlji" radovi, ali mnogi investitori i posle toga nastavljaju gradnju.

Lokalne samouprave gde je to bilo najupečatljivije su Novi Beograd, Zemun, Zvezdara, Vračar.

"Tokom 2022. godine, građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju donela je 1.666 rešenja sa različitim nalozima mera. Takođe, u navedenom periodu podneto je preko 330 krivičnih i drugih prijava nadležnim tužilaštvima. Zatvoreno je i 276 nelegalnih gradilišta", kažu u Sekretarijatu.

Divlja gradnja buknula je čak i na Avali, pošto je tokom 2021. godine izgrađeno nekoliko dvospratnih objekata sa ukopanim prizemljem na Čarapićevom brestu. Iako je inspekcija prvobitno pokušala da zaustavi radove, oni su tada bili nastavljeni. Osim ove nelegalne gradnje, Avalu su "pikirali" i ostali investitori.

Na društvenim mrežama mogli su se videti idejna rešenja planiranih projekata, od kojih je jedno smešteno tik ispod Avalskog tornja. Sličan kompleks luksuznih niskih vila niče i bliže Vrčinu, ali i na još jednom mestu podno Avale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.