Beograd - Društvo - B92 Lokal

Poskupljuju smeštaj i hrana u studentskim domovima

Smeštaj i hrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biće skuplji, a iz Studentskog centra "Beograd" poručuju da će studenti od 1. oktobra dom plaćati od 1.500 do 3.000 dinara u zavisnosti od kategorije smeštaja i broja kreveta u sobi.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Dragan Mujan / Shutterstock.com
Foto: Dragan Mujan / Shutterstock.com

Uz cenu hrane u domovima studenti i učenici će mesečno plaćati oko 80 evra, dok će istovremeno studentski krediti i stipendije umesto sadašnjih 8.400 dinara biti oko 13.000 dinara.

Studentski kredit od 13.000 dinara pokriva izdatke i studentima ostaje još za džeparac, kaže za Tanjug zamenik direktora Ustanove Studentski centar "Beograd" Vladimir Cvijović i dodaje da će studenti za sva tri obroka dnevno plaćati po 266 dinara, umesto dosadašnji 171 dinar.

On kaže da studenti razumeju situaciju da je opšti rast cena mnogo veći nego što je bio, ali i da su svesni da su cene u domovima i dalje veoma povoljne.

"Naravno, nijedan student neće reći da se slaže sa povećanjem cena i to je isto razumljivo, ali svesni su da je ovaj odnos cena i kvaliteta koji imaju u Srbiji bolji nego bilo gde u Evropi", kazao je Cvijović.

Konkurs za smeštaj studenata prve godine studija u studentske domove u Beogradu traje od 1. do 15. septembra, a Cvijović je pozvao sve buduće brucoše da se prijave. U Beogradu ima oko 1.400 mesta u domovima.

"Ovaj konkurs je za studente koji se nalaze na državnim fakultetima i upisuju prvi put prvu godinu studija, a za studente starijih godina sledi konkurs od 16. septembra", rekao je Cvijović.

Studenti su u obavezi da od dokumenata ponesu ličnu kartu i indeks, kao i overene fotokopije svedočanstava iz srednje škole, uverenje o materijalnim prihodima po članu porodice i da popune prijavu na mestu gde će se predavati konkursna dokumentacija, a to je Studentski dom "Karaburma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.