Beograd - Društvo - B92 Lokal

Počelo obeležavanje oslobođenja Beograda FOTO

Povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić predvodio je memorijalni defile "Pobeda slobode" od hotela "Moskva" do Palate Albanija.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Istakao je da danas sa ponosom slavimo našu pobedu i sećamo svih nastradalih za slobodu Beograda.

"Beograd s ponosom slavi 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Tog 20. oktobra 1944. godine zavijorila se zastava slobode na Palati Albanija, čime je označen kraj fašističke okupacije Beograda koja je trajala 1.287 dana", podsetio je Vesić, preneo je Beoinfo.

Tokom oslobađanja prestonice poginulo je oko 4.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i oko 1.000 pripadnika Crvene armije, dok ih je oko 3.000 ranjeno, precizirao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Nemci su do poslednjeg trenutka branili Beograd jer su pokušavali da spasu svoju vojsku koja se nalazila na jugu Balkana. Zbog toga se danas s pijetetom i ponosom sećamo žrtava, te svima koji danas žive u slobodnom Beogradu šaljemo poruku da je naša sloboda krvlju plaćena i da je ljubomorno čuvamo", naveo je Vesić.

Podsetio je da se 20. oktobar poslednjih sedam godina slavi na način koji su njegovi oslobodioci zaslužili.

"Ponosan sam što je danas u svim beogradskim školama pročitan proglas o važnosti 20. oktobra 1944. godine, ali i što smo Dan oslobođenja Beograda u Drugom i Prvom svetskom ratu spojili nizom dešavanja kroz manifestaciju 'Dani slobode'", zaključio je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Slobodan Šolević, sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, direktor Omladinskog pozorišta "Dadov" Vladimir Mijović, pripadnici Vojske Srbije, veterani iz Drugog svetskog rata i brojni Beograđani.

Na Trgu republike je u nastavku svečanosti održan koncert Leontine Vukomanović i prijatelja "Naše priredbe", dok će od 15 sati biti priređen koncert "Drugi vek opere u Beogradu" u izvođenju hora, solista i orkestra Beogradske opere i uz dirigentsku palicu Dejana Savića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.