Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Ove nedelje završavamo podelu tableta"

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Osnovnu školu "Radoje Domanović" na Novom Beogradu gde je počela podela tableta đacima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda i laptopova njihovim učiteljima i nastavnicima.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Vesić je naveo da će ovde nedelje Grad podeliti tablete u opštinama Novi Beograd, Palilula, Lazarevac i Obrenovac čime će, dodao je, potpuno biti završena podela tableta đacima na teritoriji grada koji idu u treći, četvrti, peti i šesti razred, a ima ih 67.592.

Sa tabletom deca dobijaju i karticu sa besplatnim internetom i pristup digitalnim udžbenicima, podsetio je Vesić i dodao da se istovremeno vrši i podela laptop računara učiteljima i nastavnicima koji drže nastavu u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu, te da će ukupno biti podeljeno skoro 7.000 laptopova.

Vesić je istakao da je Beograd na ovaj način napravio krupan korak ka digitalizaciji jer će svako dete i nastavnik u ovim razredima biti spremni za digitalnu nastavu.

Naveo je da će od sledeće nedelje JKP "Infostan tehnologije" imati sastanke sa direktorima škola i razgovarati o tome kako se koriste tableti.

"Radićemo obuke za nastavnike kako bi mogli bolje da iskoriste opremu koju su dobili jer sada nema više nijednog razloga da se deo nastave ne održava sa digitalnim udžbenicima s obzirom da će sva deca dobiti tablete, a nastavnici laptop računare", rekao je Vesić.

Dodao je da je Beograd obezbedio za svoju decu ono što nemaju ni deca u Rimu, ni u Parizu ni u Berlinu - da čitavi razredi imaju tablete, digitalne udžbenike i besplatan interenet.

"Verujte mi da u mnogim zemljama Evropske unije, u glavnim gradovima, ni polovina škola nema internet, a u Beogradu svaka od 180 osnovnih škola ima internet", dodao je Vesić. Izrazio je zadovoljstvo što će ove nedelje biti završena akcija podele tableta.

"Bilo je mnogo prepreka, mnogi nisu verovali i sada, kada završimo sa podelom tableta, kreće sledeća ''bitka', a to je da se oni koriste i da do kraja ove godine ovih skoro 68.000 tableta budu korišćeni za obrazovanje i da potpuno pripremimo našu decu za život u 21. veku jer u ovome smo bolji od mnogih zemalja EU, a ako u nečemu treba da budemo bolji, super je da smo bolji u obrazovanju jer je to najbolja investicija koju možemo da imamo", rekao je Vesić.

Podsetio je da 34.000 roditelja đaka prvog i drugog razreda osnovnih škola na teritoriji Beograda ima pravo da ostvari subvenciju za kupovinu udžbenika i da je konkurs otvoren do 30. septembra.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Direktor Osnovne škole "Radoje Domanović" Goran Šobotović podsetio je da na teritoriji opštine Novi Beograd ima 20 osnovnih škola.

"Radujemo se što smo prva škola na Novom Beogradu koja je dobila tablete i laptopove", rekao je on.

Dodao je da će u školi "Radoje Domanović" 545 đaka dobiti tablete, a 33 učitelja i nastavnika laptop računare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.