Beograd - Društvo - B92 Lokal

Ko će besplatno trenirati u Beogradu? FOTO/VIDEO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Osnovnoj školi "1300 kaplara" realizaciji akcije "Škola sporta" i tom prilikom istakao da se akcija besplatno sprovodi u 12 beogradskih opština i obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka.

Izvor: B92, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Vesić je ovom prilikom istakao da je, posle podele besplatnih tableta, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pokrenuo besplatne škole sportova.

"Od nove godine obezbedićemo dodatna sredstva da pokrijemo sve beogradske opštine. Zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovali smo da u programu učestvuju nastavnici fizičkog vaspitanja i oko 150 studenata ovog fakulteta koji na taj način imaju stručnu praksu, a deca kvalitetnu sportsku nastavu", istakao je Vesić koji je zahvalio resornom ministarstvu jer, kako je rekao, da nije bilo njegove pomoći ne bi bilo moguće da se obuhvati ovoliki broj dece.

On je podsetio da je reč o četiri igre – košarci, odbojci, rukometu i fudbalu, a pored toga obuhvaćena su i četiri bazična sporta – atletika, ples, borilačke veštine i gimnastika, te je pozvao sve roditelje da iskoriste priliku da svoju decu upišu na besplatne škole sporta.

"Prednost 'Škole sporta' je što se radi pod stručnim nadzorom, potpuno je besplatna i što se organizuje u samim školama, tako da roditelji ne moraju da vode decu u druge škole ili sportske hale i da ih vraćaju kući. Bavljenje sportom ne sme da zavisi od toga da li roditelji imaju novca i vremena i to treba da bude mogućnost za svakog, a ne privilegija. Deca koja su talentovanija razvijaće dalje svoj talenat u klubovima, a ja očekujem da će ovde poteći mnogo budućih šampiona poput ovih koji su danas sa nama", istakao je Vesić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je da je akcija besplatnog sporta na teritoriji Grada Beograda najavljena pre nešto manje od šest meseci.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Program ima za cilj da na 12 beogradskih opština nešto više od 60.000 dece od prvog do četvrtog razreda ima mogućnost da se bavi sportom, a ideja je da se od nove godine akcija proširi na svih 17 gradskih opština. Time želimo da, zajedno sa šampionima Srbije poput Stefana Mitrovića, Milana Aleksića i svih drugih promovišemo bavljenje sportom", kazao je ministar Udovičić, zahvalivši zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, Savezu za školski sport i Sekretarijatu za sport i omladinu.

On je istakao da je akcija imala za cilj uvezivanje svih subjekata koji mogu da omoguće pravilan razvoj dece, od nastavnika i profesora do studenata DIF-a.

"Mi smo ovde da obezbedimo roditeljima rasterećenje porodičnog budžeta i da omogućimo deci pravo na zdrav razvoj bez obzira na materijalne mogućnosti porodice", istakao je Udovičić.

Vaterpolista Stefan Mitrović je istakao da su besplatne školice sporta veoma važne za razvoj dece i ukazao na nedostatak fizičke aktivnsti kod mališana.

"Potrebno je da deca kroz sport razviju telo, ali i zdrav karakter. Nije toliko bitno da ta deca budu šampioni, bitno je da se bave sportom", istakao je Mitrović i dodao da bi za razvoj dece i budućih sportista, osvajača medalja, bilo važno da se akcija proširi i na druge krajeve Srbije.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić izrazio je zadovoljstvo što su i škole sa područja ove opštine uključene u „sjajan projekat”.

"Ovo je još jedna potvrda koliko se pažnje, ali na kvalitetan način, usmerava na školarce. Svakako da će ovo deci značiti jer svi znamo koliko je važno baviti se sportom, a ovo je prilika i da kroz besplatne časove odaberu sport, a kasnije možda i postanu uspešni sportisti i reprezentativci", naglasio je Jeremić.

Događaju su prisustvovali i sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, menadžer projekta "Škola sporta" Dejan Suzović i predstavnici OŠ "1300 kaplara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.