Beograd - Društvo - B92 Lokal

Dani Beograda: Uručenje nagrada despot Stefan Lazarević

U okviru manifestacije "Dani Beograda", koja se održava od 16. do 19. aprila, danas će dobitnicima prvi put biti uručena nagrada Grada Beograda despot Štefan Lazarević, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll

On je u uključenju za TV Pink rekao da će dobitnicima uz nagradu biti uručena i statua despota Stefana Lazarevića.

Vesić je podsetio da je 16. aprila 876. prvi put pomenuto ime grada kao Beograda u pismu pape Jovana Osmog, a da je 19. aprila 1867. godine Ali Riza-paša predao ključeve grada Beograda knezu Mihajlu Obrenoviću, tako da je Beograd ponovo postao srpski grad.

"Spajajući ta dva datuma slavimo dane grada i tada se dešavaju mnoge aktivnosti. Najvažnija je danas kada će dobitnici nagrada Grada Beograda prvi put dobiti nagradu despot Stefan Lazarević", rekao je Vesić.

Naveo je da je despot Stefan Lazarević najznačajniji srpski vladar, jer je početkom 15. veka Beograd proglasio glavnim gradom Srbije.

Vesić je rekao da se spovodi i akcija čišćenja grada i da je ovih dana očišćeno više od 40 deponija.

"Čistimo grafite, a jedna od akcija je uređenje podzemnih prolaza, koji su izgrađeni 80-ih godina prošlog veka, a koji su u međuvremenu propali, niko ih nije održavao", kaže Vesić.

Naveo je da je prošle godine urađena koncesija, da je nađena kompanija koja je dobila mogućnost da se reklamira u podzemnim prolazima, a koja je zauzvrat dobila obavezu da o svom trošku uredi sve podzemne prolaze.

Vesić je rekao da će kompanija urediti sve podzemne prolaze, zameniti sve pokretne stepenice, staviti nove rampe za osobe sa invaliditetom, očistiti i održavati podzemne prolaze, a biće postavljeno i obezbeđenje, kao i sigurnosne kamere u svim podzemnim prolazima.

Vesić je rekao da je već uređen podzemni prolaz u Jurija Gagarina, a da je završen i podzemni prolaz na Ušću, koji je bio u jako lošem stanju s obzirom na to da je često plavio.

"Sad radimo podzemni prolaz kod Sajma koji je takođe u lošem stanju, jer svaki put kad je veća kiša, ovde su se plavili objekti", rekao je Vesić.

Najavio je da će nakon toga biti uređena dva podzemna prolaza na Terazijama i da će biti zamenjenje nastrešnice na ulazu.

"Našli smo način da rešimo pitanje podzemnih prolaza i da već ove godine rešimo i taj problem koji decenijama niko nije rešavao", rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.