Beograd - Društvo - B92 Lokal

Brnabić: "Na ovom mestu će Beograd i Srbija stvarati" VIDEO

Na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, obeležava se početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Izvor: B92.net, Novosti/ Š. M. Beograd
Podeli
Foto: printscreen Vlada Republike Srbije
Foto: printscreen Vlada Republike Srbije

"Ložionica će postati centar kakav do sada nismo imali. Naš glavni grad će dobiti novo obležje koje će privlačiti i turiste. Kompletan kompleks će se prostirati na 23.000 kvadratnih metara. U Ložionici će se naći mnogo ideja za kreativce, a tu će biti i prvi inkubator za novije industrije. Stvorili smo jaku Srbiju koja je lider na našim prostorima u oblasti nauke, kreativnosti, inovacija...", obratio se javnosti ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

"Beograd ponovo dobija nešto drugačije. Ova zgrada će postati zaštitni simol Beograda, a možda i Srbije. Ovaj projekat čuva prošlost da bi se kreirala budućnost. Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da kažem naučnicima i umetnicima da ćemo imati jedan ovakav prostor za nauku i umetnost", rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

"Budućnost je u stvaralaštu, ljudskom umu i kreativnosti. Sve što smo radili u prethodnom periodu radili smo da bi napravili sistem i atmosferu da bi se Srbija razvijala. Naša budućnost leži na staralaštvu. Otvotili smo 4 naučno-tehnološka parka i tek ćemo da otvaramo još naučno- tehnoloških parkova. Sledeće godine ćemo izgraditi inovativni centar u Kragujevcu. Obnovili smo brojne muzeje i pozorišta. Ložionica je dragulj u kruni. Mi smo prva Vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi, samo za kulturu, kako bismo ojačali i ponovo napravili dobre uslove da bi naši kreativci radili i kako bi oni videli koliko mi to što oni rade cenimo i verujemo u njih. Srbija je preopoznata kao lider kreativnih inovacija. Uloženo je 52 miliona evra je za stvaranje ovog centra za kreativne industrije u cilju istraživanja. Naša ideja je da ponudimo nove modele kreativne ekonomije, ovde će se stvarati budućnost naše zemlje. ", rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

"Ovo je san koji se ispunjava. Ovo je mesto gde će Beograd i Srbija stvarati. Moja poruka za buduće generacije je da nastave iskop genijalnih vrednosti i stvaralaštva i da iz Ložionice uvedu Srbiju u novu tehnološku revoluciju", zaključila je Brnabić.

Brnabić je simbolično položila svoju poruku u vremensku kapsulu koja će biti stavljena u temelje "Ložionice", a uz ostale poruke koje su ostavili kreativni ambasadori platforme Srbija stvara biće otvorena tek za 50 godina.

Završen konkurs: Kako bi mogla da izgleda rekonstruisana "Ložionica"? FOTO

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra, prenose Novosti.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

"Mesto nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice, koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, postaće centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista", istakla je Ana Ilić, viša savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam.

Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma "Srbija stvara", dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio "AKVS arhitektura".

"Kompleks čine sama Ložionica, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom i podzemna garaža", kaže ona.

Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana, a na 4.800 kvadrata imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, Black Box, koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja. Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca - radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore.

Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000 kvadrata. U aneks zgradi nalaziće se prostor uprave Ložionice, Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Rrepublike Srbije i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, odnosno malim inovativnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.